IZREČENA PRESUDA

Smrtna kazna zbog ubistva biskupa u Keniji

Tužilaštvo je saopštilo da su petorica muškaraca ubila 77-godišnjeg biskupa u julu 2005. posle sukoba koji je izbio zbog novca koji je doniran biskupiji Isiolo
0 komentar(a)
presuda, Foto: Shutterstock
presuda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.02.2019. 01:39h

Sud u Najrobiju osudio je na smrtnu kaznu katoličkog sveštenika i još četiri osobe zbog ubistva italijanskog biskupa Luiđija Lokatija 2005. godine u Keniji.

Ovaj zločin je izazvao bijes mnogih građana u toj zemlji, uključujući i samog kenijskog predsjednika Mvaija Kibakija, koji je prisustvovao sahrani ubijenog biskupa.

"Katolički sveštenik Gijo Vako i još četiri osobe su osuđene na smrtne kazne zbog ubistva biskupa Luiđija Lokatija", saopšteno je iz kancelarije tužioca u Najrobiju.

Tužilaštvo je saopštilo da su petorica muškaraca ubila 77-godišnjeg biskupa u julu 2005. posle sukoba koji je izbio zbog novca koji je doniran biskupiji Isiolo u centralnoj Keniji. 

Tužilac tvrdi da je spor sa žrtvom nastao zbog kontrole nad biskupijom i novca koji ona posjeduje. 

Italijanskom biskupu, koji je bio omiljen među lokalnim stanovništvom, prerezan je vrat u crkvi u Isiolu, a ubijen je neposredno uoči penzionisanja. 

Lokati je doputovao u Keniju 1962. godine, a sledeće je već osnovao biskupiju. 

Sudski proces je trajao osam godina, a osuđeni sveštenik Gijo Vako je označen kao "mozak čitave zavjere" u kojoj je za zločin regrutovao Mohameda Mola Bagaja, Adena Ibrahima Mohameda, Mahatija Alija Halakea i Roba Bala Baričij, prenosi AFP. 

Sudija Fred Očieng rekao je, obrazlažući presudu, da su petorica muškaraca bili direktno uključeni u planiranje i ubistvo biskupa. 

Izvršenje smrtne kazne vjerovatno neće biti ni izvedeno nad osuđenicima koji su najavili žalbu na presudu, a AFP podsjeća da egzekucije nisu izvedene u Keniji od 1987. iako smrtna kazna nije zvanično ukinuta.