Rusija: SAD bi da budu glavni igrač

Rusko ministarstvo tvrdi i da će SAD, zajedno sa Holandijom i Južnom Korejom, domaćinima prethodnih samita, odigrati ključnu ulogu u pripremanju dokumenata za samit, što Moskva smatra nepoštenim
4 komentar(a)
Kremlj, Moskva, Rusija, Foto: Shutterstock
Kremlj, Moskva, Rusija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.11.2014. 07:38h

Ruske vlasti saopštile da neće učestvovati u pripremama za nuklearni samit, koji bi trebalo da bude održan 2016. godine u Vašingtonu,

Oni su ocijenili da taj skup "nema mnogo svrhe" i da previše značaja pridaje Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovo saopštenje je prva potvrda vlasti u Moskvi da namjeravaju da ignorišu nuklearni samit u Vašingtonu, iako su zvaničnici Evropske unije ranije rekli za agenciju AP da Rusija odbija da učestvuje u tom skupu.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova, saopštilo je da je na tri takva prethodna samita ispunjena većina ciljeva i da bi novi tome malo doprinio. U saopštenju se dodaje da SAD pokušavaju da na forumu preuzmu ulogu "glavnog i privilegovanog igrača".

Rusko ministarstvo tvrdi i da će SAD, zajedno sa Holandijom i Južnom Korejom, domaćinima prethodnih samita, odigrati ključnu ulogu u pripremanju dokumenata za samit, što Moskva smatra nepoštenim. Moskva će se zato usredsrijediti na unaprjeđenje saradnje u okviru Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Bonus video: