Palestina podnosi zahtjev za punopravno članstvo u UN 2015.

"Nadamo se najširoj podršci. Mi želimo usvajanje rezolucije, ali ako neko upotrijebi pravo veta, to će onemogućiti SB da ispuni svoje obaveze i otvaranje puta ka postizanju mira", rekao je Mansur
1 komentar(a)
Palestina, zastava, Foto: Reuters
Palestina, zastava, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.11.2014. 12:37h

Palestina namjerava da 2015. podnese zahtjev za punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama (UN) i očekuje da će do kraja novembra Savjet bezbjednosti (SB) glasati o rezoluciji o vremenskom okviru za okončanje "izraelske okupacije", rekao je palestinski izaslanik u UN Rijad Mansur.

Prema njegovim riječima, glasanje o rezoluciji treba da bude održano ovog mjeseca.

"Nadamo se najširoj podršci. Mi želimo usvajanje rezolucije, ali ako neko upotrijebi pravo veta, to će onemogućiti SB da ispuni svoje obaveze i otvaranje puta ka postizanju mira", rekao je Mansur.

Palestina, kojoj je za punopravno članstvo potrebna preporuka SB UN, ne namjerava da čeka do sledeće godine kada će trećina članica Savjeta zamijenjena, a umjesto Australije, Argentine, Luksemburga, Južne Koreje i Ruande sjedeće predstavnici Angole, Venecuele, Španije, Malezije i Novog Zelanda.

"Pozdravljamo nove članice Savjeta, ali mi imamo novu temu za njih koja će biti aktuelna od 1. januara. Prva stvar koju pripremamo je naš zahtjev za punopravno članstvo u UN", rekao je palestinski diplomata.

Palestina je dobila status države posmatrača u UN u novembru 2012. godine, podsjećaju agencije.

Ukupno 135 država članica UN je priznalo državu Palestinu do kraja oktobra.

Bonus video: