Amnesti optužio Izrael za ratne zločine

AI je navela da je Izrael pokazao "bezosjećajnu razvnodušnost" u napadima na porodične kuće u gusto naseljenom priobalnom području
0 komentar(a)
pojas Gaze, Foto: Reuters
pojas Gaze, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.11.2014. 10:24h

Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesti internešnel (AI) optužila je danas Izrael da je počinio ratne zločine tokom rata ljetos u Pojasu Gaza.

AI je navela da je Izrael pokazao "bezosjećajnu razvnodušnost" u napadima na porodične kuće u gusto naseljenom priobalnom području, prenose agencije.

"Izraelske snage ubile su veliki broj palestinskih civila u napadima na kuće prepune porodica, a u nekim slučajevima počinjen je ratni zločin", navodi se u izvještaju.

U tom ratu poginulo je više od 2,1 hiljade Palestinaca, uključujući mnoge civile, pokazuju podaci palestinskih i zvaničnika Ujedinjenih nacija, dok je na izraelskoj strani ubijeno 66 vojnika i šest civila.

Izrael je saopštio da je broj ubijenih palestinskih ekstremista znatno veći i optužio je Hamas da je koristio civile kao ljudski štit.

Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je izvještaj AI, istakavši da je ta organizacija "ignorisala dokumentovane ratne zločine Hamasa".

U Izvještaju se pominje teror koji je počinio Hamas ili neka druga palestinska grupa ni sofisticirane tunele koje je Hamas iskopao da bi se infiltrirao u Izrael i izvodio terorističke napade, navedeno je u saopštenju izraelskog ministarstva.

Izrael je počeo vojnu operaciju u Pojasu Gaza početkom jula kao odgovor na raketne napade na izraelske gradove iz priobalnog podučja gdje je radikalni islamistički Hamas na vlasti.

Bonus video: