Obama izgubio Senat, republikanci osvojili većinu

Republikanci su pobijedili i u dvije važne guvernerske trke, jednu na Floridi i drugu u Visokonsinu
9 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.11.2014. 07:19h

Republikanci su na takozvanim međuizborima u SAD osvojili većinu u Senatu, tako da sada kontrolišu oba doma Kongresa, zahvaljujući tome što su glasači veoma nezadovoljni američkim predsjednikom Barakom Obamom.

Republikanci su ojačali svoju većinu u Predstavničkom domu koja je na putu da dosegne gotovo istorijski nivo, ocjenjuje Asošiejted pres.

Poslije ovog poraza demokrata, Obama će posljednje dvije godine svog drugog mandata provesti vladajući sa Kongresom, koji u potpunosti kontrolišu njegovi oponenti, odlučni da blokiraju njegovu politiku.

Republikanci su osvojili najmanje sedam novih mjesta u Senatu koja su do sada držali demokrati, dok demokrati nisu uspjeli da ugrabe nijedno mjesto koje su do sada držali republikanci. To potonjima obezbjeđuje najmanje 52 mjesta u Senatu koji ima 100 mjesta.

Republikanci su pobijedili i u dvije važne guvernerske trke, jednu na Floridi i drugu u Visokonsinu, gdje su demokrate mislile da imaju solidne šanse za uspjeh.

Među republikancima koji su ponovo izabrani jeste vjerovatnu budući vođa senatske većine - Mič Mekonel (Mitć McConnel) iz Kentakija. Glasači su “gladni novog rukovodstva. Žele da imaju razloga da se nadaju”, rekao je Mekonel.

Odlazeći vođa senatske većine, demokrata Hari Rid, rekao je:

Poruka glasača je jasna: Žele da radimo zajedno.

Republikanska kontrola nad Senatom izvjesno će rezultirati snažnim napadom te stranke na budžetske deficite i novim pritiskom na demokrate da pristanu na značajne promjene zakona o zdravstvenoj zaštiti - jednim od glavnih Obaminih dostignuća.

Bonus video: