Zabrinjavajući podaci: U velikom broju zemalja vjerske slobode opadaju

U izvještaju se navodi i da je "samo u šest zemalja zabilježeno izvjesno poboljšanje stanja u pogledu vjerskih sloboda, od kojih četiri (Kuba, Ujedinjeni Arapski Emirati, Iran i Katar) ostaju klasifikovane kao zemlje s "visokim ili srednjim stepenom proganjanja" u pogledu religije
0 komentar(a)
Svjetske religije, Foto: Shutterstock
Svjetske religije, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.11.2014. 08:17h

Vjerske slobode su u posljednje dvije godine u opadanju, a pritisci u toj oblasti zabilježeni su u 81 od 196 zemalja u kojima je sprovedeno istraživanje međunarodne katoličke organizacije Pomoć Crkvi u nevolji.

Izvještaj, koji se odnosi na sve religije, sačinjen je na osnovu podataka iz perioda između oktobra 2012. i juna 2014, i objavljen je danas na sajtu liberte-religieuse.org.

Ta organizacija ukazala je da su vjerske slobode u 81 od 196 ispitanih zamalja, ili u 41 odsto njih, "ometane" ili "u opadanju".

U izvještaju se navodi i da je "samo u šest zemalja zabilježeno izvjesno poboljšanje stanja u pogledu vjerskih sloboda, od kojih četiri (Kuba, Ujedinjeni Arapski Emirati, Iran i Katar) ostaju klasifikovane kao zemlje s "visokim ili srednjim stepenom proganjanja" u pogledu religije.

U kategoriji "visoke netolerancije" je 20 zemalja, od kojih se u 14 "živi u situaciji vjerskog progona povezanog s muslimanskim ekstremizmom" - u Avganistanu, Centralnoj Africi, Egiptu, Iranu, Iraku, Libiji, Maldivima, Nigeriji, Pakistanu, Saudijskoj Arabiji, Somaliji, Sudanu, Siriji i Jemenu.

U još šest zemalja (Kina, Mjanmar, Eritreja, Severna Koreja, Azerbejdžan i Uzbekistan), proganjanja su povezana sa "autoritarnim režimima", dodaje ta organizacija.

"Hrišćani ostaju najviše proganjana verska manjina, ali i muslimani trpe podjednako ozbiljan nivo proganjanja i diskriminacije, koji se pripisuje ili drugim muslimanima, ili autoritarnim režimima", navodi se.

Podaci pokazuju i da je porastao stepen nasilja, iako slab, u pogledu Jevreja u Zapadnoj Evropi, "što je izazvalo rast njihove imigracije u Izrael".

U izvještaju je kritikovana i Zapadna Evropa, i posebno Francuska, klasifikovana kao zemlja sa "zabrinjavajućom netolerancijom" u pogledu vjerskih sloboda.

Bonus video: