Pampers pelene povučene iz prodaje u Argentini

Na osnovu kontrole argentiskih vlasti, Prokter i Gembl su za nedozvoljene operacije koristile brazilsku teritoriju
0 komentar(a)
Pampers pelene, Foto: Shutterstock
Pampers pelene, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.11.2014. 16:19h

Pampers pelene i ostali proizvodi američke grupacije Prokter i Gembl povučeni su do daljeg iz argentinskih prodavnica zbog navodne utaje poreza i "ispumpavanja" novca, prenio je AFP.

Prema podacima argentiske federalne uprave javnih finansija koja je prethodnih nedjelja sprovela anketu, američka multincaionalna kompanija je "ispumpala" 138 miliona dolara iz te zemlje, prikrila stvarne iznose profita i tako izbjegla plaćanje poreza.

Na osnovu kontrole argentiskih vlasti, Prokter i Gembl su za nedozvoljene operacije koristile brazilsku teritoriju.

Finasijski ulog američke kompanije je ogroman jer Latinska Amerika zajedno sa istočnom Evropom, Afrikom i azijskim kontinentom predstavlja tržište u razvoju na kome je P&G prošle godine ostvario 39 odsto ukupnog godišnjeg prihoda.

Ova odluka argentiske vlasti dolazi u kritičnom trenutku za američkog giganta koji se u posljednje dve godine povukao iz biznisa sa čak 25 brendova, a taj broj bi mogao da se poveća na stotinu.

Kompanija je najavila povlačenje iz poslovanja sa brendom za proizvodnju baterija za jednokratnu upotrebu s obzirom da je njihova prodaja od prošle godine u SAD opala za 4,3 odsto.

Bonus video: