Izrael ogorčen zbog izjave palestinskog lidera

Abas je u nedjelju poslao telegram saučešća porodici 32-godišnjeg Muataza Hidžazija, koga je ubila izraelska policija jer je pokušao da ubije aktivistu Jehuda Glika
0 komentar(a)
Mahmud Abas, Foto: Reuters
Mahmud Abas, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.11.2014. 13:03h

Izraelski lideri ogorčeni su jer je palestinski lider Mahmud Abas nazvao "mučenikom" muškarca koji je pokušao da ubije jevrejskog ultradesničara.

Izraelske policajce, koji su ga ubili, Abas je nazvao "terorističkom bandom".

Abas je u nedjelju poslao telegram saučešća porodici 32-godišnjeg Muataza Hidžazija, koga je ubila izraelska policija jer je pokušao da ubije aktivistu Jehuda Glika, prenijela je agencija AFP.

Glik, rođen u SAD, teško je ranjen u napadu kada je izlazio sa skupa posvećenog borbi da se Jevrejima dozvoli da se mole u kompleksu džamije Al Aksa u istočnom Jerusalimu.

Al Aksa je treće najsvetije mjesto za muslimane, ali je to mjesto sveto i Jevrejima, jer je na mjestu današnje džamije bio jevrejski hram, srušen u prvom vijeku, a zapadni zid kompleksa Al Akse je najsvetije mjesto za Jevreje - Zid plača.

Abas je u telegramu izrazio ljutnju i osudio najnoviji zločin izraelske okupacione terorističke bande koja je ubila Muataza Ibrahima Halila Hidžazija, "koji je umro mučeničkom smrću braneći prava našeg naroda i svetog mjesta".

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je sinoć osudio takvu izjavu palestinskog lidera.

"Dok mi nastojimo da smirimo situaciju, Abas šalje saučešće povodom smrti čovjeka koji je pokušao da ubije", naveo je Netanjahu.

Bonus video: