Netanjahu pozvao izraelske političare na uzdržanost

Hramova gora je jedno od spornih pitanja u izraelsko-palestinskom sukobu, jer obje strane polažu pravo na nju. Otvorena je nekoliko sati dnevno za pojsete turista i Jevreja, mada im je zabranjeno da se u njoj mole
0 komentar(a)
Jerusalim, Foto: Shutterstock
Jerusalim, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.11.2014. 07:35h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je juče izraelske političare da "iskažu odgovornost i uzdržanost" u nastojanju da smanji tenzije oko svetog mjesta u Jerusalimu.

Netanjahu je pozvao izraelske poslanike da smire situaciju i uzdrže se od daljeg potpaljivanja krize oko Hramove gore u Starom gradu Jerusalima, svetog mjesta i muslimana i Jevreja.

Izraelska vlada prije dva dana odlučila je da do daljeg bude zatvoren pristup Hramovoj gori, što je palestinski predsjednik Mahmud Abas ocijenio kao "objavu rata".

Odluka je uslijedila pošto je izraelska policija ubila Palestinca za koga se vjeruje da je pucao na jednog pripadnika izraelske ekstremne desnice u Jerusalimu.

Izraleski i palestinski lideri razmijenili su optužbe oko podgrijevanja tenzija.

Hramova gora ili Sveto utočište, kako ga nazivaju muslimani, nalazi se pod upravom Izraela od rata 1967, dok muslimani nadziru islamska mjesta unutar njega i vode svakodnevnu administraciju.

Hramova gora je jedno od spornih pitanja u izraelsko-palestinskom sukobu, jer obje strane polažu pravo na nju. Otvorena je nekoliko sati dnevno za pojsete turista i Jevreja, mada im je zabranjeno da se u njoj mole.

Bonus video: