Ruski patrijarh moli pakistanskog predsjednika: Pomilujte Asju Bibi

Patrijarh je izrazio uvjerenje da su politički lideri bilo koje savremene države svesni svoje odgovornosti za sudbinu vjerskih manjina koje su im povjerene, prenijela je njegova pres služba
0 komentar(a)
Patrijarh Kiril, Foto: Beta/AP
Patrijarh Kiril, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.11.2014. 18:06h

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril zatražio je od pakistanskog predsjednika Mamnuna Husaina da pomiluje hrišćanku Asju Bibi, koja je osuđena na smrt vješanjem zbog vrijeđanja proroka Muhameda, prenosi Srna.

"Egzekucija Asje Bibi predstavljaće nenadoknadiv gubitak za njenu porodicu, rodbinu i prijatelje, nanijeće štetu muslimansko-hrišćanskom dijalogu i izazvati tenzije između hrišćana i muslimana u Pakistanu i širom svijeta", rekao je patrijarh.

Patrijarh je izrazio uvjerenje da su politički lideri bilo koje savremene države svesni svoje odgovornosti za sudbinu vjerskih manjina koje su im povjerene, prenijela je njegova pres služba.

On je istakao da Ruska pravoslavna crkva duboko zabrinuta zbog odluke suda u slučaju Asje Bibi, prenosi TASS.

"Naša višemilionska kongregacija pridružuje se pozivima velikog broja ljudi širom svijeta da sačuvate život ove hrišćanke. Molim vas u ime svih vjernika Ruske pravoslavne crkve da pomilujete Asju Bibi", rekao je patrijarh Kiril, dodajući da se istinski nada da će pakistanski predsjednik biti milostiv.

Viši sud u Lahoreu potvrdio je 16. septembra smrtnu kaznu Asji Bibi, majci petoro djece zbog vrijeđanja proroka Muhameda.

Asja Bibi odbacila je ove optužbe.

Bonus video: