Zatvor za osam Egipćana jer su prisustvovali gej svadbi

Homoseksualnost nije nelegalna u Egiptu ali je i dalje tabu. Posljednjih mjeseci povećao se broj policijskih racija na mjesta gdje se okupljaju homoseksualci
1 komentar(a)
gej brak, Foto: Shutterstock
gej brak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.11.2014. 15:56h

Sud u Kairu danas je osudio na tri godine zatvora osmoricu mladića optuženih da su viđeni na video snimku gej vjenčanja, koji su naširoko prenijele društvene mreže.

Oni su bili optuženi za podsticanje razvrata i uvredu javnog morala ali ih je sud proglasio krivim samo po jednoj tački optužnice "objavljivanje nepristojnih slika", rekao je advokat odbrane Nesrin Nabil.

Video koji je objavljen na Jutjubu u septembru pokazuje dva muškarca kako razmjenjuju prstenje na brodu na Nilu u užem krugu prijatelja. Snimak su dalje prenijeli brojni korisnici Fejsbuka, Tvitera i Jutjuba.

Homoseksualnost nije nelegalna u Egiptu ali je i dalje tabu. Posljednjih mjeseci povećao se broj policijskih racija na mjesta gdje se okupljaju homoseksualci.

Više ljudi osuđeno je za "razvrat" posljednjih godina pod optužbom da su učestvovali u proslavama na kojima se okupljaju homoseksualci.

Trojica Egipćana osuđena je u aprilu na osam godina zatvora zbog toga što su, prema navodima vlasti, organizovali devijantnu zabavu i učestvovali u razvratu.

Bonus video: