Palestina: Zatvaranje džamije je "objava rata"

Abasov portparol je istakao da je takva odluka opasna i da će izazvati jačanje napetosti i nestabilnosti i da će dovesti do stvaranja negativne i opasne atmosfere
2 komentar(a)
Al Aksa, Foto: Beta-AP
Al Aksa, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 30.10.2014. 12:00h

Izraelsko zatvaranje džamije Al Aksa posle pokušaja ubistva jevrejskog aktiviste predstavlja "objavu rata", smatraju zvaničnici Palestine.

"Takva opasna izraelska eskalacija je objava rata palestinskom narodu i njihovim svetim mjestima i arapskim i islamskim nacijama", rekao je Nabil Abu Rudeina, portparol palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, prenijela je agencija AFP.

"Smatramo izraelsku vladu odgovornom za te opasne napetosti u Jerusalimu koje su dostigle vrhunac zatvaranjem džamije Al Aksa ovog jutra", rekao je Rudein. Abasov portparol je istakao da je takva odluka opasna i da će izazvati jačanje napetosti i nestabilnosti i da će dovesti do stvaranja negativne i opasne atmosfere.

"Država Palestina preduzeće sve zakonske mjere da Izrael postane odgovoran i zaustavi ove napade", dodao je on. Izrael je rano jutros zatvorio kompleks Al Akse za sve posjetioce, i Jevreje i muslimane, poslije noćašnjeg incidenta kada je muškarac na motociklu pokušao da ubije jevrejskog ultranacionalistu Jehuda Glika koji se bori za pravo jevrejskih vjernika da se mole u kompleksu Al Aksa u Starom gradu.

Nekoliko sati poslije tog incidenta, izraelska policija je opkolila kuću osumnjičenog Palestinca i u razmjeni vatre ga je ubila.

Zvanična veb strana Hamasa identifikovala je ubijenog muškarca kao Moataza Hedžazija (32), koji je proveo 11 godina u izraelskom zatvoru i iz kog je pušten 2012. godine. Napetost je povećana na istočnoj strani Jerusalima, sa gotovo stalnim noćnim okršajima između izraelskih snaga bezbjednosti i palestinskih demonstranata.

"Ulje na vatru" dolio je plan izraelske vlasti da izgradi više od 1.000 novih kuća za jevrejske doseljenike u pripojenom arapskom istočnom dijelu Jerusalima.

Bonus video: