Tampon zona: Egipat naredio evakucaiju uz granicu s Gazom

Ova mjera je doneta četiri dana pošto su ekstremisti u napadu na vojni punkt ubili najmanje 31 vojnika na sjeveroistoku Sinajskog poluostrva
0 komentar(a)
Egipat, Sinajsko poluostrvo, Foto: Reuters
Egipat, Sinajsko poluostrvo, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.10.2014. 20:29h

Egipatske vlasti naredile su danas stanovnicima koji žive uz granicu s pojasom Gaze da napuste svoje domove, kako bi kuće mogle biti srušene da bi se uspostavila tampon zona za zaustavljenje protoka oružja i ektremista, izjavili su zvančnici.

Ova mjera je doneta četiri dana pošto su ekstremisti u napadu na vojni punkt ubili najmanje 31 vojnika na sjeveroistoku Sinajskog poluostrva.

Posle tog napada Egipat je proglasio vanredno stanje i policijski čas od sumraka do svitanja. Takođe su na neodređno vrijeme zatvoreni prelazi s pojasom Gaze, koji su pored granice s Izraelom jedina veza te palestinske teritorije sa svijetom.

Tampon zona, koja će podrazumijevati i kanale s vodom kako bi se spriječilo kopanje tunela, biće 500 metara široka uz 13 kilometara granice.

Vojni oficiri su dali rok od 48 sati žiteljima da napuste tu oblasti, ali su posle protesta obustavili to naređenje, posle čega su počeli pregovori s lokalnim zvačnicima o pomjeranju roka, rekli su izvori koji su tražili da ne budu imenovani.

Egipatski mediji optužuju ekstremistički palestisnki pokret Hamas da se miješa u unutrašnja pitanja Egipra i da podržava ekstremste u Egiptu. Od svrgavanja islamističkog predsjednika Egipta Mohameda Morsija u leto prošle godine, napadi na bezbjednosne snage na Sinaju su postali učestaliji.

Bonus video: