Skok broja pogibija biciklista u SAD

Takozvana "desna kuka" - kada automobili, skrećući udesno, preseče putanju bicikla koji ide pravo i ima pravo prvenstva, jedan je od najčešćih uzroka sudara automobila s biciklima
63 pregleda 0 komentar(a)
Biciklista, biciklizam, Foto: Shutterstock
Biciklista, biciklizam, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.10.2014. 18:10h

Među biciklistima poginulim u sudaru sa automobilima, u SAD prednjače muškarci stariji od 20 godina, žitelji Kalifornije ili Floride, piše danas "Los Anđeles tajms".

To je zaključak Službe Kalifornije za bezbjednost u saobraćaju, u kojem se ukazuje da je od 2010. do 2012. godine broj pogibija biciklista u SAD skočio za 16 odsto.

Kalifornija, sa 338 biciklista poginulih u sudarima s motornim vozilima, i Florida, sa 329, imaju najveći udio u tom zbiru u SAD.

Kalifornija i Florida su i američke države s najvećim godišnjimpovećanjem broja pogibija biciklista u saobraćajnim udesima od 2010. do 2012. godine.

Na Floridi je za dvije godine broj poginulih biciklista porastao za 37, na 120 mrtvih 2012. godine, a u Kaliforniji za 23, na ukupno 123.

Broj biciklista poginulih u Kaliforniji je 2012. godine bio veći nego u bilo kojoj saveznoj državi SAD.

Ukupno u SAD, broj pogibija biciklista u saobraćajnim udesima skočio je sa 621 - koliko ih je bilo 2010. godine, na 680 tokom 2011. i na 722 tokom 2012. godine.

Taj rast koji iznosi 16 odsto je daleko veći od rasta broja drugih žrtava saobraćajnih nesreća, koji iznosi samo jedan odsto u istom periodu.

Pogibije biciklista čine oko dva odsto ukupnog broja poginulih u udesima u SAD u koje su bila umiješana motorna vozila.

Ali, na Floridi udio pogibije biciklista čini oko pet odsto ukupnog broja pogibija u takvim udesima, a u Kaliforniji i nešto više od četiri odsto.

Samo šest država - Kalifornija, Florida, Ilinois, Njujork, Mičigen i Tekas, sa 54 odsto učestvuje u ukupnom broju pogibija biciklista u saobraćajnim nesrećema u SAD od 2010. do 2012. godine.

Alan Vilijams, nekada vrhunski stručnjak Instituta službi osiguranja za bezbjednost na putevima, analizirao je podatke o smrtnosti da bi utvrdio obrasce udesa biciklista.

On je ukazao da je "izuzetna promjena" u tome ko gine u nesrećama koje uključuju i bicikle i automobile.

Na primjer, 84 odsto poginulih biciklista 2012. godine bilo je starije od 20 godina, dok ih je 1975. bilo svega 21 odsto.

Takođe, odrasli muškarci činili su 74 odsto ukupnog broja poginulih biciklista 2012. godine.

Nekorišćenje kacige i pijanstvo, i dalje doprinose pogibijama biciklista, rekao je on.

Tokom 2012. godine, više od dvije trećine poginulih bicikliste nije koristilo kacigu.

U krvi 28 odsto poginulih biciklista starijih od 16 godina, koncentracija alkohola je bila viša od 0,08 odsto što je, kako se smatra, onesposobljavajući nivo za upravljanje vozilima.

Primjetno je, rekao je Vilijams, da među poginulim biciklistima još od 1980-ih godina ne opada broj alkoholisanih, do čega je, međutim, došlo među vozačima automobila, i to još početkom 1990-ih.

Uprkos nedavnom povećanju, broj poginulih biciklista je sada ipak manjo nego 1975. godine, kada ih je bilo 1.003. Podstaknuti tolikim brojem, istraživači su tada počeli da sistematski prate podatke o smrtnosti bikcikslista u udesima.

U izvještaju se ne kaže zašto broj pogibija biciklista poslednjih godina raste.

Vilijams je rekao da su nisu pouzdani podaci o povećanju korišćenja bicikala u SAD, ali ukazuje da rast korišćenja bicikla donosi veću izloženost biciklista gradskom saobraćaju automobila.

U izvještaju se primjećuje da su "putevi izgrađeni za potrebe motornih vozila, uz malo brige za pješake i bicikliste" i da "integrisanje motornih vozila i bicikala na već izgrađenim površinama, predstavlja izazov".

Takođe se ukazuje da su biciklisti najsigurniji tamo gdje su fizički razdvojeni od motornih vozila - na "biciklističkim stazama". Ali, piše u izvještaju, izgradnja tih posebnih, razdvojenih staza, "rijetko gdje je izvodljiva" u gradovima.

Tako gdje tih staza nema - piše u izvještaju - države i gradovi treba da razmotre iscrtavanje saobraćajnih traka za bicikliste, kao i uređivanje - kao "bulevara za bicikliste", ulica gdje je saobraćaj "smiren" i sporednih gradskih arterija.

Uz to se preporučuje iscrtavanje posebnog prostora za bicikliste na ulazima u raskrsnice, da bi biciklisti bili vidljiviji i zaštićeni od automobila koji skreću desno, ukrštajući se s putanjom biciklista.

Takozvana "desna kuka" - kada automobili, skrećući udesno, preseče putanju bicikla koji ide pravo i ima pravo prvenstva, jedan je od najčešćih uzroka sudara automobila s biciklima.

U izvještaju se predlaže i postavljanje posebnih semafora koji zeleno svijetlo za prolaz bicikala uključuju ranije nego zeleno svijetlo za prolaz motornih vozila, prenosi "Los Anđeles tajms".

Bonus video: