Istopolni brak priznat u 32 američke države

3 komentar(a)
Gej brakovi, LGBT, Foto: Ebay
Gej brakovi, LGBT, Foto: Ebay
Ažurirano: 26.10.2014. 09:05h

Američki državni advokat Erik Holder u subotu je saopštio da će američka vlada priznati istopolne brakove u još šest država, pa će u ukupno 32 američke države ti parovi imati ista prava kao i heteroseksualni.

Među novim državama u kojima će biti priznati brakovi izmeđuosoba istog pola su Aljaska, Arizona, Ajdaho, Sjeverna Karolina, Zapadna Virdžinija i Vajoming.

Najviši američki sud de facto je 6. oktobra ozakonio homoseksualne brakove u više američkih država odbivši žalbe nižih sudskih instanca koje su tražile zabranu.

Ministarstvo pravosuđa smatra da bi homoseksualni parovi trebalo da dobiju sva prava koja im pripadaju u sklopu socijalnog osiguranja te ostale benefite.

"Ubrzano radimo kako bi vjenčani homoseksualni parovi što prije ostvarili sva svoja prava u skladu sa saveznim zakonom", rekao je Holder.

Do 2013. godine, savezna država nije mogla da prizna istopolne brakove koji su sklopljeni u državama koje su ih legalizovane zbog saveznog zakona kojeg je Kongres izglasao 1996. Ali, Vrhovni sud je ukinuo dio tog zakona nazvanog Zakon o odbrani braka (Defense of Marriage Act).

Bonus video: