Hong Kong: Protestanti poslali poruku sa litice

Transparent je postavljen nakon što je lider grada Leung Čun jing rekao da bi puna demokratija koju demonstranti traže dala isuviše prava siromašnima
0 komentar(a)
Hong Kong protesti, Foto: Beta-AP
Hong Kong protesti, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 23.10.2014. 10:53h

Grupa planinara zakačila je danas ogromni protestni transparent na popularnu liticu Lavlja stijena u Hong Kongu.

Transparent je postavljen nakon što je lider grada Leung Čun jing rekao da bi puna demokratija koju demonstranti traže dala isuviše prava siromašnima.

Na žutom transparentu od 28 metara ispisano je "Želim iskreno univerzalno pravo glasa" i nacrtan je kišobran, simbol višenedjeljnog protesta na kojem demonstranti zahtijevaju slobodne izbore 2017. godine i ostavku prvog čovjeka Hong Konga, prenijela je agencija AFP.

Demontranti su blokirali pojedina područja u Hong Kongu, danonoćno boraveći i spavajući u šatorima i vrećama za spavanje, a tokom skoro jednomjesečnog protesta dolazilo je do sukoba sa policijom. Leung je nedavno u izjavi za "Vol strit džurnal" i "Njujork tajms" ponovio da su "slobodni izbori" za gradskog čelnika 2017. godine "nemogući".

Lider Hong Konga kaže da bi ispunjavanje zahtjeva za otvorenim izborima vodilo ka tome da najsiromašniji građani azijske finansijske prijestonice imaju najveći uticaj na izborni proces. Leung objašnjava ovaj stav riječima da bi najveći društveni sloj dominirao tim procesom ako bi se udovoljilo da kandidate na izborima narod bira.

Bonus video: