Sjeverna Koreja iznenada oslobodila jednog Amerikanca

2 komentar(a)
Sjeverna Koreja, posjeta novinara CNN, Foto: Beta/AP
Sjeverna Koreja, posjeta novinara CNN, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.10.2014. 10:14h

Sjeverna Koreja je, na iznenađenje mnogih, pustila na slobodu Amerikanca Džefrija Foula, ali nije poznato kako je došlo do njegovog oslobođenja.

Foul (56) je uhapšen u aprilu jer je, kako su saopštile tamošnje vlasti, "ostavio Bibliju u toaletu jednog noćnog kluba" u gradu Čongđin. Američki Stejt department je potvrdio da je Foul juče pušten iz zatvora, ali odbija da saopšti više detalja kako se došlo do ovakvog ishoda.

Vašington takođe saopštava da i dalje traju napori da se oslobode druga dva Amerikanca iz sjevernokorejskog zatvora, Metjua Milera i Keneta Bea, koji su osuđeni na višegodišnje kazne prinudnog rada. Analitičari vjeruju da neočekivano oslobađanje Foula može da otvori vrata za direktne razgovore Pjongjanga i Vašingtona, ali upozoravaju da je put za pokretanje istinskog dijaloga dug i pun prepreka. "To bi moglo da znači da je rukovodsto Sjeverne Koreje zainteresovano da ispita šta bi moglo da se izrodi tokom novih pregovora sa SAD", ističe ekspert za sjevernokorejsku politiku iz San Franciska Pol Kerol, a prenosi AFP. On kaže da je Pjongjang pod inostranim pritiskom zbog nepoštovanja ljudskih prava i da bi oslobađanje Amerikanca mogao da bude pokušaj vlasti da pokažu da "mogu da budu razumni". Južna Koreja je danas pozdravila oslobađanje Foula, ali je zatražila momentalno puštanje na slobodu dvojice njegovih sunarodnika i južnokorejskog misionara koji je uhapšen pod optužbom da je špijunirao. "Naša vlada pozdravlja oslobađanje Foula. Nadamo se da će i drugi, na osnovu humanitarnih razloga, pritvoreni biti pušteni što prije", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje, posebno se osvrćući na slučaj svog državljanina Kima Jeonga Voka. Seul odbacuje optužbe na njegov račun i tvrdi da je on bio uključen isključivo u vjerske aktivnosti. Sjeverna Koreja odbacuje uporne zahtjeve Seula da Kim bude oslobođen, koji je uhapšen prije tačno godinu dana kad je iz Kine ušao na njenu teritoriju. Kao i u slučaju Amerikanaca, i Kim je osuđen na kaznu teškog rada. Praksa sjevernokorejskih vlasti do sada je podrazumijevala da stranci koji su uhapšeni u njihovoj zemlji javno priznaju krivicu za djela za koja su osuđeni što bi se smatralo uvodom u njihovo eventualno oslobađanje.

Bonus video: