RASTU TENZIJE

Lider Hong Konga: Slobodni izbori nemogući, siromašni ne odlučuju

Lider Hong Konga kaže da bi ispunjavanje zahtjeva za otvorene izbore vodilo ka tome da najsiromašniji građani azijske finansijske prijestonice imaju najveći uticaj na izborni proces
0 komentar(a)
Hong Kong, Foto: Reuters
Hong Kong, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.10.2014. 12:07h

Zvaničnici Vlade Hong Konga i prodemokratski lideri protesta počeli su pregovore za okončanje demonstacija, dok lider Leung kaže da su slobodni izbori nemogući.

AFP navodi da su "krucijalni pregovori" počeli samo nekoliko sati pošto je Leung rekao da bi slobodni izbori rezultirali time da najveći sloj društva - gradska sirotinja - dominira izbornim procesom i bio decidan da su slobodni izbori nemogući.

Agencije ocjenjuju da su šanse da se dođe do pomaka veoma male, budući da su, kako se čini, nepremostive razlike između sve strane.

U pregovorima neće učestvovati prvi čovjek Hong Konga Leung, čiju ostavku traže demonstranti koji je i ranije u izjavi za "Vol strit džornal" i "Njujork tajms" ponovio da su "slobodni izbori" za gradskog čelnika 2017. "nemogući", navodi AP.

Lider Hong Konga kaže da bi ispunjavanje zahtjeva za otvorene izbore vodilo ka tome da najsiromašniji građani azijske finansijske prijestonice imaju najveći uticaj na izborni proces.

Leung objašnjava ovaj stav riječima da bi najveći društveni sloj dominirao tim procesom ako bi se udovoljilo da kandidate na izborima narod bira.

"Ako se pogleda statistika i zastupljenost u brojkama, onda je očigledno da bi polovina stanovnika Hong Konga, koja zarađuje manje od 1.800 dolara mjesečno, bila ta koja odlučuje", rekao je on.

Pokušaji da se okončaju masovni ulični protesti propali su početkom mjeseca kada je hongkonška vlada saopštila da se pregovori otkazuju, uz obrazloženje da je malo vjerovatno da bi oni bili konstruktivni.

Studentima je stigla podrška i od pojedinih poslanika koji su najavili da će se u većoj mjeri uključiti u proteste, blokirajući sve finansijske odluke, osim onih najvažnijih za grad.

Vlasti su u međuvremenu optužile demonstrante da njima upravlja "strani faktor", što su oni demantovali, poručivši vlastima da koriste taktiku klevetanja i da vode "prljavu kampanju".

Protest je počeo 27. septembra, zbog protivljenja studenata odluci Pekinga da kontroliše izbore za gradskog čelnika 2017. godine.

Demonstranti sada traže i da prvi čovjek Hong Konga podnese ostavku da bi protesti bili završeni.