Egipat i Sudan za podršku Libiji u borbi protiv ISIL-a

Dvojica zvaničnika rekla su i da žele da prevaziđu nedavne nesuglasice u odnosima, prije svega oko resursa vode i pitanja granica
0 komentar(a)
Omar al Bašir i Abdel Fatah al Sisi, Foto: Reuters
Omar al Bašir i Abdel Fatah al Sisi, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.10.2014. 18:50h

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al Sisi izjavio je danas da će Egipat sa Sudanom zajedno raditi na pružanju podrške libijskoj vojsci u borbi protiv ekstremističke Islamske države kako bi vratila stabilnost u tu zemlju.

Sisi je to rekao danas u Kairu na kraju dvodnevne posjete sudanskog predsjednika Omara al Bašira.

On je kazao da su se Sudan i Egipat dogovorili da koordiniraju napore radi postizanja stabilnosti u Libiji kroz podršku državnim institucijama i, prije svega, vojsci, dok je Bašir rekao da se njegova zemlja u slaže sa Kairom po pitanju bilateralnih i regionalnih pitanja.

Dvojica zvaničnika rekla su i da žele da prevaziđu nedavne nesuglasice u odnosima, prije svega oko resursa vode i pitanja granica.

"Danas kažem, posle sastanka s mojim bratom, predsjednikom Al Sisijem, postoji snažna politička volja za napretkom u bilateralnim odnosima", kazao je Bašir.

Ovo je prva posjeta sudanskog predsjednika Egiptu, od dolaska na vlast Sisija u junu, posle svrgavanja bivšeg lidera Mohameda Morsija 2013, čiji je Bašir bio saveznik.

Bonus video: