Lider Hongkonga: Strane sile umiješane u proteste

Kineski zvaničnici često upozoravaju protiv “umiješanosti sa strane” u Hongkongu, dok su kineski državni mediji optužili Zapad za “podsticanje” protesta
0 komentar(a)
Leung Čun-jing, Foto: Beta/AP
Leung Čun-jing, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.10.2014. 18:09h

Lider Hongkonga optužio je “spoljne sile” za umiješanost u prodemokratske proteste koji potresaju taj autonomni kineski region od 26. septembra.

U televizijskom obraćanju, Leung Čun-jing je dodao i da su protesti, koji su paralizovali djelove pomenutog regiona, “izvan kontrole”.

Demonstracije na ulicama Hongkonga počele su 26. septembra, a studenti i građani su nezadovoljni činjenicom da vlasti u Kini i dalje imaju pravo odobravanja kandidata na izborima.

Lideri studenatana i lokalni zvaničnici dogovorili se se da u utorak počnu pregovore, koji će biti uživo emitovani na televiziji.

Leung tvrdi da Occupy Central, jedan od glavnih pokreta uključenih u proteste, “nije u potpunosti domaći pokret, jer su u njega uključene i spoljne snage”. Međutim, odbio je da iznese detalje ili imena zemalja koje su navodno umiješane u proteste.

Kineski zvaničnici često upozoravaju protiv “umiješanosti sa strane” u Hongkongu, dok su kineski državni mediji optužili Zapad za “podsticanje” protesta.

Učesnici protesta i studentski lideri negiraju te optužbe.

Bonus video: