Dijelili su ćeliju, a onda je gledao kako im jednom po jednom odsijecaju glave

11 komentar(a)
Nikolas Enan, Foto: Screenshot (YouTube)
Nikolas Enan, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 18.10.2014. 19:35h

Francuski novinar Nikolas Enan, koji je prošle godine otet, provevši 9 mjeseci u zarobljeništvu pripadnika Islamske države, otkrio je kako je ćeliju dijelio sa četvoricom talaca, koje su džihadisti javno pogubili, odrubivši im glave, piše Blic.

Enan, kojeg su militanti oslobodili u aprilu, svoje zatvoreničke dane proveo je sa američkim novinarima Džejmsom Folijem i Stivenom Sotlofom, kao i britanskim humanitarcima Dejvidom Hejnsom i Alanom Henningom. Sva četvorica su kasnije pogubljeni.

Foli

Enan je za ITV News kazao da su u njihovoj ćeliji bili i Džon Kentli i Piter Kesig, koji su, sureći prema prijetnjama militanata na propagandnim snimcina, sljedeći na redu za smaknuće.

Iako je oslobođen prije šest mjeseci, francuski novinar kazao je kako se ne oseća slobodnim. Svako ubistvo kolega iz zarobljeništva podsjeti ga na strahote koje su prošli. Istakao je da su u zarobljeništvu svi postali bliski prijatelji, dijeleći praktično sve.

"Ako svakoga dana, sedam dana u nedjelji morate biti sa nekim 24 sata, onda ne postoji privatnost. Zajedno smo jeli, spavali jedan do drugog. Razgovarali smo o svemu; životu, nadanjima, očekivanjima", rekao je Enan.

Alana Heninga, britanskog humanitarca, opisao je kao potpuno nedužnog čovjeka, koji nije bio u Siriji da bi zarađivao novac. Bio je poput "dobroćudnog mede", spreman da pomogne svakome.

Hening

Francuski novinar izjavio je kako je soba u kojoj su bili zatočeni bila toliko mala da su mogli jedino da trče u mjestu kako bi se razgibali. Naglasio je i kako su se brojni taoci odlučili preobratiti u islam jer su osjetili da će im vjera pomoći da se lakše nose sa užasom zarobljeništva.

Među takvima je i Amerikanac, Piter Kesig, za kojeg je na snimku Heningovog ubistva egzekutor Džihadi Džon rekao da je on sljedeći na redu. Enan kaže kako je Kesing iskreno prigrlio islam, te da ga je on vidio kako se moli i posti u vrijeme Ramazana. Uzeo je i muslimansko ime, Abdul-Rahman.

Za novinara Džona Kentlija, koji je za sada na snimcima samo govorio antizapadnjačke poruke, koje su ga islamisti natjerali da čita, Enan kaže kako se nada da će to biti dovoljno da ga poštede i ostave u životu, prenosi Blic.

Bonus video: