Palestinci žele glasanje o povlačenju Izraela ove godine

Nacrt rezolucije je izraz nezadovljstva Palestinaca zbog propasti mirovnih pregovora s Izraelom kojima su posredovale SAD
0 komentar(a)
Savjet bezbjednosti, Foto: Beta/AP
Savjet bezbjednosti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.10.2014. 18:31h

Palestinski ambasador u UN Rijad Mansur izjavio je da njegova vlada želi da Savjet bezbjednosti UN glasa prije kraja ove godine o rezoluciji kojom bi se novembar 2016. godine odredio kao krajnji rok za izraelsko povlačenje sa svih palestinskih teritorija.

Mansur je sinoć rekao da Palestinci imaju druge opcije, ako rezolucija ne bude usvojena. Gotovo je sigurno da će se to desiti, imajući u vidu da se tome protivi najbliži saveznik Izraela. Palestinski zvaničnici su još ranije rekli da računaju na sedam glasova za u SB, koji broji 15 zemalja članica i da teže dodatnoj podršci. Za odobrenje je potrebno najmanje devet glasova, ali posle toga jedna od pet stalnih članica, uključujući i SAD, može da iskoristi pravo veta. Nacrt rezolucije je izraz nezadovljstva Palestinaca zbog propasti mirovnih pregovora s Izraelom kojima su posredovale SAD. Najnovija runda propala je u aprilu posle devet mjeseci. Mansur je rekao da se Palestinci neće vratiti "istoj vrsti pregovora koji nas nisu nikuda odveli više od 20 godina." Ambasadorka SAD u UN Samanta Pauer rekla je još ranije da njena zemlja vjeruje da jedini put do rješenja izraelsko-palestinskog sukoba vodi kroz pregovore između dvije strane. Izraelski ambasador u UN Ron Prosor rekao je još kada je prvi put dijeljen nacrt rezolucuje da Palestinci "zaobilaze pregovore preduzimanjem unilateralnih akcija" i "izbjegavanjm stvarnog dijaloga", podsjeća Asošijeted pres. Mansur je rekao da su Palestinci posvećeni glasanju o rezoluciji i da je glavni dio tog dokumenta rok. On je podsjetio da će Palestinci potpisati više sporazuma i konvencija i pridružiti se Međunarodnom krivičnom sudu ako rezolucija ne bude usvojena. Generalna skupština UN je u oktobru priznala državu Palestinu na Zapadnoj obali, Pojasu Gaze i istočnom Jerusalimu. Time su Palestinci dobili pravo da trzaze članstvo u UN institucijama i da mogu da se žale MKS-u za širenje jevrejskih naselja na okupiranoj zemlji. Ove godine potpisali su 15 međunarodnih sporazuma i konvencija. Mansur je objasnio da će se potpisivanjem dodatnih sporazuma i konvencija u pridruženjem MKS-u " dati do znanja da palestinska država postoji". Palestina se pridružila UNESKO-u 2011. godine i prije nego što je postala država posmatrač u UN. SAD su reagovale uskraćivanjem fondova toj agenciji. Mansur je takođe nagovijestio mogućnost glasanja o rezoluciji u GS UN koje nije obavezujuće ali nema veta.

Bonus video: