Istaknuti tajlandski istoričar optužen za uvredu kralja

U Tajlandu svako može policiji da podnese prijavu za uvredu veličanstva, a ta optužba je često korišćena kao način obračunavanja s političkim protivnicima
0 komentar(a)
Bangkok, Foto: Shutterstock
Bangkok, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.10.2014. 13:09h

Jednom od najistaknutijih tajlandskih intelektualaca prijeti krivična tužba zbog komentara o talandskom kralju preminulom prije 400 godina.

Dva penzionisana generala podnijela su prijavu protiv Sulaka Sivaraksa (82) za uvredu veličanstva, krivično djelo za koje prijeti do 15 godina zatvora.

U Tajlandu svako može policiji da podnese prijavu za uvredu veličanstva, a ta optužba je često korišćena kao način obračunavanja s političkim protivnicima. Prijava je podnijeta u četvrtak i dešava se u periodu pojačanog nacionalizma u zemlji pod vladom koju je postavila vojska posle državnog udara u maju kada je svrgnuta izabrana vlada. Nove vlasti su saopštile da je njihov prioritet zaštita monarhije, izdvojili su veliku sumu iz budžeta za to i uputile škole da u nastavnim programima ističu patriotske teme, navodi agencija AP. Sulak, naučnik obrazovan u Britaniji koji je stručnjak za tajlandsku istoriju i Budizam, optužen je za komentare koje je dao na seminaru prošle nedjelje o kralju Naresuanu, koji je umro 1605. godine. On je govorio na Univerzitetu Tamasat u Bangkoku, koji ima tradiciju slobode govora. Pukovnik Tiravit Busaban izjavio je danas da su dva bivša generala podnijela prijavu protiv Sulaka zbog komentara na tom seminaru. On nije želio da objasni šta je Sulak navodno rekao. "Slučaj je tajan i sadržaj ne može biti objelodanjen. Međutim mi ćemo postupiti u skladu s redovnim pravnim putem," rekao je on agenciji AP. Sulak, koji sebe opisuje kao rojalistu, poznat je po slobodnim izjavama i već je od 1980-ih bio meta nekoliko prijava za uvredu monarhije. Sulak je povezan sa reformističkim pokretom u Tajlandu od 1960-ih kada je bio intelektualni mentor studentima koji su učestvovali u svrgavanju vojne diktature 1973. Pobjegao je u inostranstvo posle desničarske kontrarevolucije 1976, što je bio prvi od nekoliko perioda koje je proveo u izgnanstvu. Takođe je pobjegao na duže vrijeme u septembru 1991. pošto je bio optužen za uvredu veličanstva zbog opaski u govoru na Univerzitetu Tamasat o tajlandskoj demokratiji.

Bonus video: