PROTESTI STUDENATA

Policija uklanja barikade u Hong Kongu

Protest, u kojem demonstranti traže ostavku aktuelnog gradskog lidera i održavanje demokratskih izbora 2017. godine u Hong Kongu, traje od 26. septembra
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.10.2014. 07:13h

Policija Hong Konga jutros je uklanila barikade i šatore u manjoj protestnoj zoni preko puta luke Viktorija, glavnog okupiranog područja u gradu.

Na stotine policajaca, od kojih su neki imali zaštitne šljemove i štitove, stigli su rano jutros u distrikt Mong Kok radi raščišćavanja područja, dok su mnogi demonstranti još spavali, prenijela je agencija AP.

Policiji je to treća takva akcija u posljednjih par dana, međutim ključna saobraćajnica u području Admiralti, nedaleko od finansijskog dijela grada, ostala je i dalje pod okupacijom demonstranata.

Distrikt Mong Kok je raščišćen za oko pola sata, pošto većina demonstranata nije pružila otpor.

Javnost Hong Konga, a posebno aktivisti razbijesneli su se pošto je prije dva dana prikazan snimak u kojem policija šutira demonstranta sa lisicama na rukama.

Portparol policije Stiv Hui rekao je da su sedmorica policajaca umiješanih u incident privremeno premješteni, obećavši da će nadležni organi sprovesti nepristrasnu istragu.

Lider Hong Konga Leung Čun Jing u četvrtak je ponudio liderima studenata razgovore o demokratskim reformama i to već iduće sedmice.

Leung je rekao da su zvaničnici pregovarali sa studentima preko posrednika proteklih dana, ali da su vlasti Hong Konga sada spremne da održe razgovore o reformama.

Protest, u kojem demonstranti traže ostavku aktuelnog gradskog lidera i održavanje demokratskih izbora 2017. godine u Hong Kongu, traje od 26. septembra.

Galerija

Preporučujemo za Vas