Do sada najveće nasilje na protestima u Hong Kongu

Policija je izvela napad u zoru pošto je velika grupa demonstranata blokirala jedan podvožnjak čime je ponovo proširila zonu protesta. Demonstranti su najprije bili brojniji od policajaca kojima je kasnije stiglo pojačanje
96 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2014. 09:15h

Policija i demonstranti u Hong Kongu su se tokom noći sukobili oko kontrole nad jednim podvožnjakom, a javnost je razgnjevilo to što su policajci šutirali i vezivali građane tokom najgoreg sukoba za više od dvije nedjelje demonstracija kojima većinom studenti traže više demokratije.

Međutim, nema naznaka da centralna vlast Kine planira da se uključi u lokalnu akciju suzbijanja demonstracija protiv njene odluke da centralna vlast odobrava kandidate za prve izbore uprave Hong Konga 2017. godine. Demonstranti zahtjevaju i ostavku sadašnjeg gradonačlenika, Leunga Čun-jinga.

Policija je izvela napad u zoru pošto je velika grupa demonstranata blokirala jedan podvožnjak čime je ponovo proširila zonu protesta. Demonstranti su najprije bili brojniji od policajaca kojima je kasnije stiglo pojačanje.

Uhapšeno je 45 demonstranata tokom sukoba, od kojih nijedan nije povrijeđen, rekao je portparol policije.

Sekretar za bezbjednost, Lai Tung-Kvok, rekao je novinarima da su policajci koji su bili uključeni u taj sukob, privremeno premješteni, i da se vodi istraga postupanja policije.

Te demonstracije su do sada neviđen izazov za vlast. Organizatori kažu da je čak 200.000 ljudi na ulicama od 28. septembra kada je policija preduzela prvu akciju protiv njih.

Posle početnih pokušaja da demonstrante rastjera suzavcem prije dvije nedjelje, policija je primijenila drugačiju strategiju: smanjivanje zone protesta uklanjanjem barikade koje su postavili građani, obično u zoru, kada ih je najmanje.

Ali, noćašnji napad je bio najnasilniji do sada i policija je napadala demonstrante i odvlačila ih.

Stavovi obje strane su sve čvršći od prošle nedjelje kada je vlast otkazala pregovore zbog dubokih razlika. Leung je rekao da je "skoro nikakva mogućnost" da Vlada Kine promijeni novo pravilo o izdavanju odobrenja kandidatima za izbore.

Peking želi da što prije okonča proteste u Hong Kongu da se ne bi ohrabrili drugi aktivisti širom Kine i ugrozili monopol Komunističke partije na vlast.

Tako je Džang Ksiaoming, direktor Kancelarije Vlade za vezu u Hong Kongu, rekao u utorak da je protestni pokret u Hong Kongu "ozbiljan društveni i politički incident" koji je osporio autoritet Pekinga i izazvao ekonomske gubitke u gradu.

Demonstranti su "povrokedili osnovu vladavine prava u Hongkongu, njegov demokratski razvoj, društveni sklad, međunarodni ugled i odnose sa unutrašnjošću Kine", rekao je on.

Galerija

Bonus video: