"Za obnovu Gaze potrebno 4 milijarde eura"

Abas je uputio i apel svijetu da utvrdi rok za povlačenje Izraela sa okupirane druge palestinske teritorije, Zapadne obale
1 komentar(a)
Gaza, Foto: Beta-AP
Gaza, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 12.10.2014. 11:54h

Palestinski predsjednik Mahmud Abas apelovao je na učesnike donatorske konferencije u Kairu da daju pomoć za obnovu Gaze.

Abas je uputio i apel svijetu da utvrdi rok za povlačenje Izraela sa okupirane druge palestinske teritorije, Zapadne obale.

"Gazi je potrebno četiri milijarde dolara za rehabilitaciju i mi smo sigurni da postoji međunarodna i regionalna volja da se to uradi. Pojasu su potrebni značajni izviori da se vrati u normalu", rekao je Abas, dodavši da je u posljednja tri sukoba u Gazi za proteklih šest godina razoreno više od 80.000 građevina. "Agresija na Gazu se ne može tolerisati. Mi smo svi za zatišje i radimo s Egipćanima," rekao je Abas na početku skupa na kome su se okupili predstavnici oko 50 zemalja, ali ne i Izraeala. Abas je apelovao na tu zemlju da se vrati mirovnim pregovorima.

Otvarajuci skup egipatski predsednik Abdel Fatah al - Sisi ocijenio je da obnova Gaze zavisi od trajnog zatišja između Hamasa i Izraela. On je takođe rekao da je potrebno da Abasova Palestinska uprava ima punu vlast, aludirajući na činjenicu da su hamasovci de fakto kontrolisali i dalje pojas Gaze, iako je u junu osnovana vlada nacionalnog jedinstva.

Sisi je apelovao na Izrael da razmotri obnovu mirovnih pregovora i da oni budu zasnovani na inicijativi Saudijske Arabije iz 2002. godine, koju je jevrejska država odbila.

"Trebalo bi da ovaj trenutak preraste u stvarni početak da se postigne mir koji obezbjeđuje stabilnost i procvat i pretvara san o koegzistenciji u stvarnost, a to je vizija arapske mirovne inicijative", rekao je on, istakavši da će samo pravedan dogovor za Palestince moći da obezbijedi mir u regionu. Sisi je mislio na inicijativu za povlačenje Izraela s arapske zemlje okuirane u ratu 1967. u zamjenu za normalizaciju odnosa s arapskim svijetom.

Na konferenciji u Kairu učestvuju generalni sekretar UN Ban Ki Mun, državni sekretar SAD Džon i Keri i šefovi diplomatija 30 zemalja, kao i predstavnici mnogih monetarnih i humanitarnih organizacija.

Rat u Gazi trajao je 50 dana i u njemu je poginulo skoro 2.200 Palestinaca, a na izraelskoj strani 73 ljudi. Oko 100.000 Palestinaca ostalo je bez krova nad glavom. Rat je završen neograničenim prekidom vatre 26.avgusta. Još ranije je procijenjeno da će za obnovu tog gusto naseljenog palestinskog područja biti potrebno osam milijardi dolara.

Keri najavio 212 miliona dolara pomoći

Državni sekretar SAD Džon Keri najavio je danas na donatorskoj konferenciji u Kairu da će SAD dati 212 miliona dolara pomoći ratom razorenom pojasu Gaze, istakavši da je Palestincima pomoć momentalno potrebna. "Humanitarni izazov je ogroman", rekao je Keri. "Narodu u Gazi je potrebna naša pomoć očajnički, ne sjutra, ne sljedeće nedjelje, njima je ona potrebna sada", istakao je američki državni sekretar. Keri je u svom obraćanju pozvao i da se obnovi posvećenost miru, ocijenivši da se trajni dogovor između Izraela, Palestinaca i njihovih susjeda može postići.

Bonus video: