"PROTESTI GUBE NA KONTROLI"

Lider Hongkonga: Neću podnositi ostavku

Leung je naveo da blokada ključnih dijelova tog azijskog finansijsko-poslovnog centra, koja sada ulazi u treću nedjelju, ne može da potraje neograničeno
0 komentar(a)
Leung Čun-Jing, Foto: Beta-AP
Leung Čun-Jing, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 12.10.2014. 08:11h

Lider Hong Konga Leung Čun-Jing poručio je danas da neće podnositi ostavku kako to traže studenti i upozorio da, njihov pro-demokratski protest, gubi na kontroli.

Leung je naveo da blokada ključnih dijelova tog azijskog finansijsko-poslovnog centra, koja sada ulazi u treću nedjelju, ne može da potraje neograničeno.

U intervjuu lokalnoj televiziji TVB, Leung je obećao da će njegova vlada nastaviti s pokušajima da razgovara sa studentskim liderima, ali nije isključio upotrebu "minimalne sile" u rasčišćavanju "okupiranih" oblasti.

"Posljednjih nekoliko nedjelja je pokazalo da je masovni pokret nešto što je lako pokrenuti, ali da je teško zaustaviti. I niko ne može da usmjerava pravac i tempo ovog (protesnog) pokreta. To je sada pokret koji je izgubio kontrolu", ocijenio je Leung i istakao da "nema šanse" da će kineski lideri u Pekingu promijeniti odluku iz avgusta ove godine o "ograničavanju demokratije u Hong Kongu", prenio je Rojters.

Na stotine studentskih aktivista nastavilo je da kampuje na mestima protesta u Hong Kongu i organizatori protestnog pokreta imaju namjeru da ponovo aktiviraju okupljanje.

Pokret "Okupiraj centralne četvrti" (Očupy Central) pretrpio je upadljiv pad podrške tokom protekle sedmice, ali se velika grupa od preko deset hiljada ljudi "vratila" u petak uveče nizom marševa kroz centar Hong Konga.

Na marševima lideri protesta su pozvali demonstrante da se pripreme na "trajniju borbu", umjesto na "geografsko širenje" protesta, međutim Rojters navodi da su protesti izazvali i određeno nezadovoljstvo stanovnika metropole zbog saobraćajnih gužvi i gubitaka u poslovanju.

Bivšoj britanskoj koloniji obećane su slobode po principu jedna zemlja dva sistema, kada je Velika Britanija predavala vlast Kini prije 17 godina, međutim Peking traži da komitet za nominaciju "skenira" kandidate koji bi bili predloženi za izbore za sljedećeg generalnog sekretra hongkoškog distrikta 2017. godine, što je razlog pokretanja protesta.