Bosanske tinejdžerke žele da se vrate kući: Dosta nam je života u Islamskoj državi

83 pregleda 27 komentar(a)
Samra Kesinović, Sabina Selimović, Foto: Interpol
Samra Kesinović, Sabina Selimović, Foto: Interpol
Ažurirano: 11.10.2014. 15:38h

Samra Kesinović (17) i Sabina Selimović (15), djevojke koje su prije nekoliko mjeseci objavile da su pobjegle iz Evrope i da sada žive u Siriji, navodno su kontaktirale svoje porodice i rekle im da žele da se vrate kući.

"Dosta nam je života u Islamskoj državi i džihadista", poruka je djevojaka, za koje Telegraph prenosi i da su u međuvremenu, tokom života u Siriji, ostale trudne.

Na žalost vraćanje kući nije lako izvesti.

Austrijske vlasti navode da trenutni zakoni ne dozvoljavaju povratak djevojaka kući.

"Skoro je nemoguće da se one sada vrate kući", kazao je portparol austrijskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Djevojke su informaciju da odlaze u siriju objavile prije nekoliko mjeseci na svojim profilima na društvenim mrežama.

Prema pisanju Central European Newsa, bosanske tinejdžerke su se u Siriji udale za dvojicu čečenskih boraca koji se bore za ISIL. Nakon što su pozirale držeći automatske puške u rukama te otvoreno podržale ISIL na društvenim mrežama, u svijetu su počeli da ih nazivaju "novim licima džihada".

Interpol i austrijska policija intenzivno tragaju za njimaa, obavještajne službe pomno prate njihove objave na društvenim mrežama.

Policija strahuje da ISIL koristi dvije tinejdžerke da bi regrutovali još više žena u svoje redove. Još dvije djevojke nedavno su uhvaćene dok su pokušale da pređu austrijsku granicu kako bi se takođe pridružile ISIL.

Porodice djevojaka tvrde da je za njihov nestanak odgovoran radikalni imam Ebu Tejma. Djevojke su nedugo prije nestanka krenule u njegovu džamiju. U objavama na Facebooku djevojke su stavljale fotografije na kojima su okružene osobama koje nose oružje.

"Smrt je naš cilj", navodi se u jednoj njihovoj objavi.

Bonus video: