Hong Kong: Stotine studenata kampovalo na ulici

Lideri protesta su pozvali demonstrante da se pripreme na "trajniju borbu", umjesto na "geografsko širenje" protesta
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2014. 09:18h

Stotine studentskih aktivista kampovalo je tokom protekle noći na mjestima protesta u Hong Kongu, izvještava Rojters.

Protestni pokret ima namjeru da ponovo aktivira okupljanje u tom svjetskom finansijskom centru i podsjećajući da su vlasti otkazale pregovore sa njima, navodi Rojters.

Pokret "Okupiraj centralne četvrti" (Očupy Central) pretrpeo je upadljiv pad podrške tokom protekle sedmice, ali velika grupa od preko deset hiljada ljudi "vratila" se u petak uveče nizom marševa u toj bivšoj britanskoj koloniji, navodi britanska novinska agencija. Na marševima lideri protesta su pozvali demonstrante da se pripreme na "trajniju borbu", umjesto na "geografsko širenje" protesta.

Rojters navodi da su protesti izazvali određeno nezadovoljstvo u javnosti zbog saobraćajnih gužvi i gubitaka u poslovanju. "Imamo šatore ovdje da pokažemo našu riješenost i spremnost za dužu okupaciju", rekao je jedan od lidera pokreta Beni Taj iz jednog šatora kod sjedišta honkonške vlade. "Sve što možemo je da nastavimo sa okupacijom", rekao je Trevis Ču, koji protestuje na centralnom autoputu Harkort roud. Honkonške vlasti saopštile su u četvrtak da je vlada otkazala pregovore sa studentima zbog njihovog stalnog pozivanja na eskalaciju akcije. Demonstranti smatraju da je odluka Pekinga od 31. avgusta da žiteljima Hong Konga na lokalnim izborima 2017. godine ponudi kandidature koje prethodno odobri posebna komisija - nedemokratskim. BBC je prenio iz Njemačke uvjerenje kineskog premijera Lija Kećijana da u Hong Kongu može biti dostignuta stabilnost u društvu.

Galerija

Bonus video: