Ko nije vjerovao u Obamu pogriješio je

Obama je dolaskom na vlast posle finansijske krize 2008. naslijedio deficit veći od hiljadu milijardi dolara, ali je on smanjivan kako se poboljšavala američka privreda
1 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.10.2014. 10:00h

Budžetski deficit SAD spušten je na 486 miliona dolara, što je najmanji manjak u šest godina koliko je na čelu SAD Barak Obama, navodi se u izvještaju Kongresa.

Kongresna kancelarija za budžet objavila je izvještaj u kome se prognozira manji deficit njego što su ranije predviđali ta kancelarija i kancelarija za budžet Bijele kuće.

Izvještaj je objavljen baš dok traju rasprave o deficitu uoči novembarskih izbora za Kongres.

Obama je dolaskom na vlast posle finansijske krize 2008. naslijedio deficit veći od hiljadu milijardi dolara, ali je on smanjivan kako se poboljšavala američka privreda. Prošle godine je zabilježen manjak od 680 milijardi dolara, a rekordni je bio 2009, 1.400 milijardi dolara.

Smanjenju deficita doprinijeli su i veći prihodi zahvaljujući boljoj ekonomskoj situaciji, ali i rezovi u potrošnji koje su nametnuli republikanci.

Ministarstvo finansija i Kancelarija Bijele kuće za budžet sljedeće nedjelje treba da izdaju svoje izvještaje, ali će oni vjerovatno nalikovati izvještaju Kongresne kancelarije budući da je on zasnovan na svakodnevnom protoku novca koje bliježi Ministarstvo finansija.

Kongresna kancelarija za budžet, kao i pristalice ograničenja potrošnje upozoravaju, međutim, da će penzionisanjem "bejbi bum" generacije u predstojećim godinama opet narasti deficit, osim ako vlasti ne ograniče povećanje skupih programa socijalne zaštite.

Bonus video: