Kanadski parlament odobrio vazdušne napade na položaje Islamske države

U borbenim misijama učestvovaće šest lovaca CF-18, jedan leteći tanker za gorivo, dva izviđačka aviona i jedan teretni avion
1 komentar(a)
Stiven Harper, Foto: Reuters
Stiven Harper, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.10.2014. 06:17h

Parlament Kanade je odobrio vazdušne napade po položaje Islamske države na teritoriji Iraka, uslišivši time molbu SAD da se Kanada priključi akciji protiv te ekstremističke organizacije.

Za zakon kojim se odobrava angažovanje kanadskog ratnog vazduhoplovstva glasalo je 157 poslanika a protiv je bilo 134. Pošto većinu u parlamentu drži Konzervativna partija premijera Stivena Harpera, predlagač zakona, usvajanje je bilo formalnost. Konzervativna partija je predlog zakona predstavila prošle sedmice.

U njemu se odobrava korišćenje kanadske ratne avijacije u trajanju do šest mjeseci, a upotreba kopnenih trupa je izričito isključena. U borbenim misijama učestvovaće šest lovaca CF-18, jedan leteći tanker za gorivo, dva izviđačka aviona i jedan teretni avion. U operacijama biće angažovano oko 600 kanadskih avijatičara i avijatičarki.

Kanada je jedna od nekoliko desetina država koje su se priključile koaliciji protiv Islamske države.

"Prijetnja od Islamske države je stvarna", naveo je Harper u saopštenju.

"Ako se na nju sada ne reaguje, ova teroristička organizacija će brzo narasti. Već su izrazile svoje lokalne i međunarodne terorističke namjere i označili Kanadu kao potencijalnu prijetnju".

Bijela kuća je pozdravila odluku Kanade, koja je u Irak, na zahtjev predsjednika SAD Baraka Obame već poslala 30-ak vojnih savjetnika i planira da pošalje još 69. Zadatak im je da obuče kurdske snage za borbu protiv ekstremista Islamske države. Poslije tog zahtjeva, SAD su zatražile i pomoć ratne avijacije.

Iako ova misija nije iziskivala odobrenje parlamenta, vlada ju je u vidu zakona podnijela na razmatranje i usvajanje kako bi se iskazao konsenzus. Harperova vlada je dobila podršku opozicije za vazdušne operacije u Libiji 2011. godine, ali ne i za ovu misiju.

Vođa opozicione Nove demokratije Tomas Mulker rekao je u parlamentu da konzervativci uvlače Kanadu u rat, za koji se ne zna koliko će trajati, bez kredibilnog plana kako da se pomogne žrtvama terora Islamske države.

Prethodna liberalna vlada Kanade uskratila je podršku SAD 2003. godine, kada je administracija predsjednika Džordža Buša tražila pomoć u kopnenim trupama, ali je pojačala misiju u Avganistanu. Kanada je tamo izgubila 157 vojnika, što je šokiralo naciju.

Bonus video: