Osoblje Svjetske banke se pobunilo zbog štednje

Napetost je porasla s nedavnim otkrićem da je finansijski direktor Svjetske banke, Francuz Bertran Badre, dobio 94.000 dolara dodatka na platu - bonusa, dok Banka sprovodi obiman plan smanjenja rashoda koji bi mogao dovesti i do otpuštanja
0 komentar(a)
banka, Foto: Shutterstock
banka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.10.2014. 20:20h

Osoblje Svjetske banke se u utorak ponovo pobunilo protiv mjera unutrašnje štednje i zatražilo od uprave objašnjenje isplate bonusa pojedinim direktorima, saznala je agencija AFP.

Prvi protest je bio u četvrtak, a oko 200 zaposlenih okupilo se u sjedištu Svetske banke u Vašingtonu ponovo u utorak.

"Ne radi se samo o našim radnim mjestima i platama", pisalo je na letku koji je interno distribuiran uoči ovonedjeljnog sastanka predstavnika 188 zemalja-članica na Generalnoj skupštini MMF i Svjetke banke.

Latentna mjesecima, napetost je porasla s nedavnim otkrićem da je finansijski direktor Svjetske banke, Francuz Bertran Badre, dobio 94.000 dolara dodatka na platu - bonusa, dok Banka sprovodi obiman plan smanjenja rashoda koji bi mogao dovesti i do otpuštanja.

U ponedjeljak se uprava Banke sastala s predstavnicima udruženja zaposlenih, ali problem nije riješen.

"Osoblje je zabrinuto zbog pravca u kojem ide uprava i netransparentnosti odluka na najvišem nivou", napisalo je udruženje zaposlenih u internom dopisu izdatom posle tog sastanka.

Udruženje je ocijenilo da se uprava ponaša kao da je "zatvorena u kuli od slonovače", i da ne razumije kako su odobreni bonusi dok se od zaposlenih traži da "stegnu kaiš".

"Nezadovoljstvo osoblja je prirodno i razumljivo u bilo kojoj velikoj organizaciji koja je preduzela reformu ove veličine", rekao je u utorak za AFP portparol Banke, Dejvid Teis, uvjeravajući da će Svjetska banka posle reforme biti "jača".

Svjetska banka je ranije isplatu bonusa, uprkos štednji, objašnjavala potrebom da "privuče" i "zadrži" direktore "velikog kalibra".

Predsjednik Svjetske banke Džim Jong Kim od dolaska na tu dužnost 2012. godine, sprovodi restrukturiranje Banke da bi smanjio rashode za 400 miliona dolara tokom tri godine, i povećao resurse da bi Svjetska banka ostvarila svoj galvni cilj - iskorjenjivanje ekstremnog siromaštva u svijetu do 2030. godine.

Bonus video: