Vlada SAD da dostavi snimke iz Gvantanama: Mučenje snimljeno na 28 traka?

Advokat Džon Ajzenberg, zastupnik Dijaba koji je u zatvoru od 2002. godine bio je veoma zadovoljan odlukom sudskog vijeća
0 komentar(a)
Gvantanamo, Foto: Beta-AP
Gvantanamo, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 05.10.2014. 12:35h

Sudskom odlukom američka vlada mora da dostavi snimke iz zatvora Gvantanamo zbog optužbi za mučenje sirijskog zatvorenika Abu Vael Dijaba, prenosi B92.

On je štrajkovao glađu u jednom od najobezjbeđenijih zatvora na svijetu, ali su ga u tome spriječili čuvari, izvukli su ga iz zatvorske ćelije i primorali da uzima hranu, što je, navodno, snimljeno na 28 traka, koje do sada nijesu bile dostupne istražiteljima.

Sud je naveo da će biti moguće da snimci budu obrađeni tako da se ne vide lica čuvara, što je, prema sudiji Gledisu Kesleru legitimno pravo.

Advokat Džon Ajzenberg, zastupnik Dijaba koji je u zatvoru od 2002. godine bio je veoma zadovoljan odlukom sudskog vijeća.

"Veoma smo zadovoljni ovakvom odlukom, ovo će omogućiti ljudima u SAD da se uvjere da se u Gvantanamu na najgore moguće načine krše ljudska prava. Kada istina izađe na svijetlo dana, vjerujemo da će se sa takvom praksom prestati", dodao je Kesler, a prenio B92.

Dijab je po objavljivanju informacija da je došlo do ugrožavanja njegovih prava trebalo da bude prebačen u zatvor u Urugvaju, zajedno sa još pet zatvorenika, međutim, taj transfer je stopiran do daljeg.

Prošle godine se u Gvantanamu dogodio najveći štrajk glađu zatvorenika u istoriji, pošto je više od 100 osuđenih lica odbijalo da uzima hranu.

Navedeno je da je njih 36 prisilno hranjeno, dok je petoro završilo u bolnici zbog ozbiljnih zdravstvenih problema.

Kako navode američki mediji, očekuje se da se o ovom slučaju oglasi i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Barak Obama.

Bonus video: