PRITISAK NA NEKE ČLANICE EU

Vašington "osuo" po Južnom toku: "Prekinite prljavi posao"

Unutar Evropske unije je pitanje izgradnje Južnog toka poprimilo razmjere strategijskog političkog pitanja, jer neke članice EU i neki zvaničnici Evropske komisije naglašavaju da je to neposredno povezano s raspletom ukrajinske krize
14 komentar(a)
Ažurirano: 05.10.2014. 07:17h

U Evropskoj uniji je sve vidljivija podjela na zemlje članice i velike kompanije koje su za to da se krene u izgradnju gasovoda Južni tok i vlade EU naročito na sjeveru Evrope koje se, uz Ukrajinu, tome protive, a zvanični Vašington se sad jasno oglasio pozivom da se "prekinu sklopljeni prljavi poslovi" za Južni tok.

Neki zapadnoevropski mediji su u tom stavu Vašingtona, koji je iznijela pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu Viktorija Nuland, prepoznali zahtjev da članice EU stave van snage ugovore koji su s Rusijom sklopljeni za izgradnju Južnog toka.

Jer, kako je Viktorija Nuland, koja je u julu u Beogradu razgovarala i sa srpskim zvaničnicima, stavila do znanja, "ja tražim od njih da prekinu prljave poslove koji povećavaju zavisnosnost tih zemalja od jednog izvora snabdijevanja energijom, uprkos tome što se oni zvanično zalažu za politiku raznih dotoka energije".

Visoka zvaničnica Stejt departmenta je posebno "udarila po mađarskom premijeru Orbanu", kako su ocijenili mađarski i još neki mediji u EU, budući da se Budimpešta zalaže za izgradnju Južnog toka, prekid sankcija Rusiji, ruskim kreditom će graditi nuklearnu elektranu, a Mađarska je prestala i da preko svojih gasovoda dobijeni ruski gas preusmjerava Ukrajini.

Unutar Evropske unije je pitanje izgradnje Južnog toka poprimilo razmjere strategijskog političkog pitanja, jer neke članice EU i neki zvaničnici Evropske komisije naglašavaju da je to neposredno povezano s raspletom ukrajinske krize i sveukupnim odnosima s Rusijom.

Kanjete: Južni tok nemoguć, nije usaglašen s propisima EU

Izabrani novi evropski komesar za energetiku Migel Arijas Kanjete je prije par dana rekao da se apsolutna prednost mora dati hitnoj izgradnji Južnog koridora, gasovodima kojima će gas iz Kaspijskog basena i sa Srednjeg istoka dolaziti do Italije, a da se mora zaustaviti izgradnja Južnog toka s ruskim gasom.

Kanjete je doduše rekao da bi Južni tok bio važan dodatni izvor snabdijevanja energijom, ali je ocijenio da je "jasno da to nije moguće, jer se taj projekat mora usaglasiti s propisima EU".

Dosadašnji komesar za energetiku Ginter Etinger, koji je ranije upozorio da se izgradnja Južnog toka mora vezati za ruske ustupke u rešavanju ukrajinske krize, je objasnio da je u pitanju i to da se ne dozvoli da izgradnjom Južnog toka ruska kompanija Gazprom dobije preveliki uticaj i položaj na tržištu EU.

Viktorija Nuland je, u izlaganju u vašingtonskom Centru za evropske političke analize, jako zamjerila onim srednjeevropskim zemljama i vođima koji " izvlače korist od članstva u EU i NATO", dok se "regionom kao rak širi pošast nazadovanja demokratije i korupcije", a "Srednja Evropa je ponovo na braniku bitke za odbranu naše bezbjednosti i naših vrijednosti".

Američka visoka funkcionerika je upozorila da su nazadovanje demokratije i korupcija unutrašnja prijetnja zapadnom poretku, dok su dvije glavne spoljne pretnje s kojima su suočeni SAD i Zapad "agresija Rusije u Ukrajine i Islamska država Iraka i Levanta".

Orban posebno na udaru

Mađarski mediji i, recimo, briselski internet portal Euobserver su naveli da je Viktorija Nuland posebno ciljala na mađarskog premijera Orbana jer je kritikovala stav da se može i u EU "graditi neliberalna nova država, zasnovana na nacionalnim temeljima".

Orban je izazvao velike kritike u EU i SAD svojim u julu iznesenim stavom da je globalna finansijska kriza 2008. pokazala da "liberalne demokratije ne mogu i dalje biti konkurentne".

On je rekao da Mađarska može krenuti u izgradnju "neliberalne nove države zasnovane na nacionalnim temeljima", istakavši Rusiju, Kinu i Tursku kao "uspešne nacije, a nijedna od njih nije liberalna, pa čak ni demokratska".

Pomoćnica američkog državnog sekretara Nuland je bila suprotnog mišljenja i ocijenila da se "od Rusije do Kine i Venecuele istrajno, kao subverzivno, guši drugačije mišljenja od Mađarske do Egipta beskrajne uredbe i prijetnje sve više udaraju po civilnom društvu".

Novi mađarski ministar inostranih poslova Peter Šijarto je ovih dana naglasio da se uspostavlja novi svjetski poredak i da cilj mađarske diplomatije mora biti zastupanje ekonomskih interesa Mađarske.

Američka agencija za strategijske prognoze Stratfor je nedavno ukazala na to da "Evropska komisija smatra da je prijetnja blokadom Južnog toka važna poluga u pregovorima s Moskvom o budućnosti Ukrajine".

Južni tok je, napominje Stratfor, isto toliko važan potencijalnim učesnicima u tom projektu, jer bi doveo značajne investicije i otvorio radna mesta u nekim od najsiromašnijih država EU, a zaobišao bi nestabilnu Ukrajinu kao tranzitnu zemlju.

Galerija