Abas: Tražiću četiri miljarde dolara za obnovu Gaze

Izrael je za vrijeme rata, započetog 8. jula, izveo nekoliko hiljada vazduših udara na Gazu
92 pregleda 0 komentar(a)
Mahmud Abas, Foto: Reuters
Mahmud Abas, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.10.2014. 10:19h

Palestinski lider Mahmud Abas će tražiti od zemalja donatora četiri milijarde dolara za obnovu Gaze, nakon sedmonedjeljenog rata između Izraela i Hamasa.

U ratu su oštećene ili uništene desetine hiljada kuća.

Sudeći po dokumentu o rekonstrukciji do koga je došao Asošijeted pres, palestinska vlada će tražiti četiri milijarde dolara za pomoć i rekonstrukciju kao i dodatnih 4,5 milijardi dolara za podršku palestinskoj vladi do 2017. godine

Donatorska konferencija zakazana je za 12. oktobar u Kairu.

Izrael je za vrijeme rata, započetog 8. jula, izveo nekoliko hiljada vazduših udara na Gazu.

Rat je ubrzo prerastao u kopnenu ofanzivu tokom koje su granatiranini ciljevi, za koje je navedeno da su povezani s Hamasom.

Čitavi kvartovi sravnjeni su sa zemljom.

Hamas je u sukobu ispalio hiljade raketa i granata preko granice.

Ganc: Zatišje na granici moguće ako se oživi ekonomija

Šef izraelske armije Beni Ganc izjavio je da je u bezbjednosnom interesu Izraela da dopusti uvoz građevinskog materijala u Gazu koja je pod blokadom.

I Izrael i Egipat su umnogome ograničinili kretanje i roba na tu palestinsku teritoriju otkako je Hamas silom preuzeo vlast sredinom 2007. godine, pobijedivši snage lojalne Abasovom Fatahu.

Ganc je ocijenio da se dugotrajno zatišje na granici s Gazom može postići ako se dozvoli otvaranje pojasa i oživljavanje ekonomije.

"Na kraju krajeva tamo živi 1,8 milona ljudi, s Izraelom i Egiptom koji ih opkoljavaju. Ti ljudi moraju da žive", rekao je Ganc.

Svaki plan za rekonstrukciju zahtijeva dozvolu Izraela da se uveze velika količina cementa, čelika i drugog građevinskog materijala.

Na osnovu nedavnog dogovora Izraela, palestinske vlade i UN, Izrael će dozvoliti uvoz, pod uslovom da palestinski i UN inspektori provjeravaju da Hamas ne koristi materijal u vojne svrhe.

U najnovijem ratu Izrael je otkrio i dijelom uništo čitavu mrežu tunela koje je Hamas prokopao ispod granice za napade na Izraelce.

Palestinska vlada: Nakon Bajrama snage na granici

Zvaničnici palestinske vlade su rekli da će se bezbjednosne snage lojalne Abasu razmjestiti na granicama Gaze nakon muslimanskog praznika "Id al -Adha (Kurban Bajram), koji danas počinje.

Međutim, nema tačnog datuma za njihovo razmještanje.

U izveštaju o rekonstruciji je precizirano da je potrebno 1,1 milijardi dolara za obnovu 20.000 kuća ili stanova uništenih ili teško ostećenih i popravku više od 50.000 stambenih jedinica s manjom štetom.

Oko 600 miliona dolara biće potrebno za preko 5.000 oštećenih ili uništenih firmi i fabrika, dodaje se u izveštaju.

Rat je završen prekidom vatre 26.avgusta.

U njemu je poginulo skoro 2.200 Palestinaca, većinom civila, prema podacima UN.

Na izraelskoj strani poginulo je 73 ljudi, većinom vojnika.

Bonus video: