Snimci iz Gvantanama kriju zloupotrebe

"Kada istina izađe na vidjelo, vjerujemo da će takva grozna praksa prestati", rekao je advokat zatvorenika
0 komentar(a)
Gvantanamo, Foto: Beta/AP
Gvantanamo, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.10.2014. 09:07h

Američka federalna sutkinja naredila da se javno prikaže 28 video snimaka zatvorenika Abu Vaela Dijaba koji je štrajkovao glađu u zatvoru u Gvantanamo.

Na snimcima je zabilježeno da je silom izveden iz ćelije i primoran da uzima hranu.

Advokat Dijaba rekao je da je odnos prema njemu bio uvredljiv i da je bilo zloupotreba.

Brojni američki mediji, podsjetio je AP, tražili su 20. juna od suda da im budu predati video zapisi koji su nosili oznaku da su tajni.

Sudija Gledis Kesler udovoljila je juče zahtjevu medija, mada je rekla da će snimci i dalje ostati nedostupni jer prethodno treba da se zatamne lica svih, izuzev zatvorenika.

"Zaštita identiteta osoblja zatvora je zakonita", navela je u petak Kesler. "Adekvatna zaštita identiteta može biti urađena odgovarajućim audio i vizuelnim intervencijama".

Američka vlada, podsjetio je AP, ima pravo žalbe na jučerasnju presudu Kesler.

Advokat Dijaba, Džon Ajsenberg, rekao je "mi smo zahvalni na odluci suda, koja će omogućiti Amerikancima da svojim očima vide kakve su zloupotrebe činjene nad mirnim zatvorenikom koji je štrajkovao glađu".

"Kada istina izađe na vidjelo, vjerujemo da će takva grozna praksa prestati", rekao je on.

Dijabu je na proljeće rečeno da će biti prebačen u Urugvaj, zajedno sa još pet zatvorenika iz Gvantanama. Što je vrijeme više odmicalo a sa prebacivanjem se odlagalo, njegovi odnosi sa osobljem su pogoršani i neki put bivali burni.

Dijab je Sirijac koji se nalazi u američkom zatvoru Gvantanamo na Kubi od avgusta 2002. godine pod sumnjom da je terorista.

Bonus video: