Džihadisti srušili irački helikopter i zapalili most

Iračka vojska, kurdske snage i šiitske milicije, napreduju zapadno od grada Tuz Kurmatua od četvrtka i idu prema gradu Tikritu, rekao je zvaničnik kurdistanske partije Patriotski savez Mula Karim Šukur
0 komentar(a)
Irački vojnik, Foto: Beta-AP
Irački vojnik, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 03.10.2014. 17:28h

Džihadisti Islamske države (IS) srušili su danas važan most "Zerga" u istočnoj iračkoj provinciji Salaedin bježeći od ofanzive provladinih snaga, prenio je AFP.

Irački zvaničnici su saopštili da su džihadisti Islamske države oborili irački vojni borbeni helikopter na sjeveru zemlje.

Zvaničnik iračkog ministarstva odbrane je rekao da su ekstremisti iz raketnog bacača oborili helikopter "Mi-35" između gradova Beidži i el-Senije, na sjeveru Iraka.

Prema riječima drugih zvaničnika, poginuli su i pilot i kopilot, prenijela je agencija AP.

U Beidžiju, koji se nalazi na 200 kilometara sjeverno od Bagdada, nalazi se najveća naftna rafinerija u Iraku.

Iračka vojska, kurdske snage i šiitske milicije, napreduju zapadno od grada Tuz Kurmatua od četvrtka i idu prema gradu Tikritu, rekao je zvaničnik kurdistanske partije Patriotski savez Mula Karim Šukur.

Bježeći od njih, snage IS su srušile most i iza njih je ostalo nekoliko desetina tijela njihovih pripadnika.

Prema riječima gradonačelnika Šalala Abdula, iračke snage su preuzele pet sela od džihadista u četvrtak a danas još četiri, kada su stigle do mosta "Zerga".

"Oni će zauzeti sve oblasti pod kontrolom IS, čiji su pripadnici pobjegli i ostavili tijela svojih poginulih", rekao je on za AFP.

Rodno mjesto nekadašnjeg predsjednika Iraka Sadama Huseina, Tikrit je pod kontrolom IS od prvih dana velike ofanzive džihadista počete u Iraku prije četiri mjeseca.

Iračka armija je pokušala da ga preuzme nekoliko puta, ali nije uspjela.

Bezbjednosni izvori su rekli da su avioni danas izveli napade na ciljeve IS sjeverno od Tuz Kurmatua, u blizini Taze.

Policijski službenik iz provincije Kirkuk rekao je da je u vazdušnim napadima poginulo 16 džihadista, ali taj podatak sada ne može da bude potvrđen, navodi AFP.

Bonus video: