Greška u kucanju "teška" više od 600 milijardi dolara

"Greške debelih prstiju" nijesu toliko rijetke u berzanskom poslovanju, a neke dovode do katastrofalnih posljedica. Jedna od najpoznatijih je greška vezana za Knight Capital, koja je zbog softverske greške izgubila 440 miliona dolara
1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.10.2014. 14:03h

Japansko tržište akcijama uzdrmala je ljudska greška, zbog koje je u razmaku od 20 minuta napravljena pa povučena transakcija vrijedna 617 milijardi dolara.

Neimenovani broker je očigledno slučajno upisao trgovinu velikim brojem dionica, među kojima su bile i takozvane blu čip, sigurne akcije firmi kao što su Tojota motors, Honda i Nomura.

Najveća porudžbina bila je za 1,96 milijardi akcija Tojota motorsa po cijeni od 12,68 biliona jena (JPY), prenosi B92.

Ispostavilo se da je u pitanju takozvana "greška debelih prstiju", odnosno ljudska greška u kojoj se pogrešno ukucaju brojevi.

To je izazvala kratkotrajan potres na tržištu, težak koliko i cijela ekonomija Švedske.

"Brokerska kompanija je upisala trgovinu 42 paketa akcija u srijedu u devet sati i 25 minuta. Ipak, to je bila greška sa njihove strane. Svi izveštaji su blokirani i povučeni u devet sati i 43 minuta, a ispravni su izdati u 13 sati i 44 minuta", saopštila je Japanska asocijacija trgovaca hartija od vrijednosti.

"Greške debelih prstiju" nijesu toliko rijetke u berzanskom poslovanju, a neke dovode do katastrofalnih posljedica. Jedna od najpoznatijih je greška vezana za Knight Capital, koja je zbog softverske greške izgubila 440 miliona dolara.

Bonus video: