Australija: Izolacija za burke u parlamentu

Abot je izjavio da ga burka čini da se osjeća "neugodno“, ali i naglašava da ne može da utiče na ljude šta će obući
0 komentar(a)
burka, nikaba, Foto: Shutterstock
burka, nikaba, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.10.2014. 14:08h

Australijski parlament predložio je zakon prema kom će žene s burkama, koje dolaze u posjetu parlamentu, morati da sjede u zasebnim prostorijama, piše "Indipendent".

Žene sa prekrivenim tijelom i licem sjedeće na galeriji na posebnim mjestima koja će biti ograđena staklom i time će biti odvojena od drugih posjetilaca.

Plan parlamenta je u javnost iznijela australijska novinarka Latika Burk koja je na Tviteru objavila mejl u kome se objašnjavaju razlozi odluke.

"Predsedavajući smatraju da je prioritet bezbjednost parlamenta, prije svega njegovih članova... Osobe sa prekrivenim licem će sjedeti u zatvorenim djelovima galerije. To će značiti da oni ne treba da budu identifikovani na ulazu“, piše u mejlu.

Australijski "Tajms" piše da je ovu ideju predložio liberal Kori Bernardi, a da bi nju mogao da prihvati i premijer Toni Abot.

Abot je izjavio da ga burka čini da se osjeća "neugodno“, ali i naglašava da ne može da utiče na ljude šta će obući.

Javnost je žestoko osudila ovaj predlog, nazivajući ga diskriminatorskim, a australijski pokret Zeleni smatra da je ovakava odluka "sramna“.

Na društvenim mrežama vlada mišljenje da je ovo ponižavajuće za žene kao i da vlast "ne može da se poziva na bezbjednost vjerskom diskriminacijom“.

Bonus video: