UTIČE NA BUDŽET

Vazdušni napadi na ISIL koštaju SAD 10 miliona dolara dnevno

Prema procjenama stručnjaka, ukoliko bi akcije trajale godinu dana mogle bi da budžet SAD osiromaše za sumu od 2,4 do 8,6 milijardi dolara
2 komentar(a)
napad Islamska država, Foto: Reuters
napad Islamska država, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2019. 09:55h

Rat protiv Islamske države mogao bi značajno da utiče na budžet SAD, koje na dnevnom nivou za potrebe vazdušnih napada troše 10 miliona dolara.

Prema procjenama stručnjaka, ukoliko bi akcije trajale godinu dana mogle bi da budžet SAD osiromaše za sumu od 2,4 do 8,6 milijardi dolara, prenosi B92.

Ipak, to je znatno manje od novca koji je planirano da se potroši za godinu dana rata u Avganistanu, ali je razlika u tome što za borbe protiv Islamske države SAD ne koristi pješadiju, već napada samo iz vazduha.

Procijenjeno je da će za misiju u Avganistanu ove godine biti potrebno 85 milijardi dolara, a najava odluke da će vojni budžet biti smanjen naišla je na negativnu reakciju vrha američke vojske. 

“Ne možete da smanjite budžet vojsci dok tražite od njih da rade više“, naveo je šef Komiteta vojnih snaga Bak MekKion. 

U odnosu prema finansiranju vojske duboke razlike postoje između pristalica Demokratske i Republikanske partije, prvopomenuti žele da povećanjem poreza i iz drugih izvora obezbijede dovoljno novca, dok se Republikanci zalažu za permanentno smanjenje potrošnje.