Netanjahu Obami: Zaustavite Iran

Netanjahu je u ponedeljak u govoru na zasjedanju Generalne skupštine UN upozorio da je nuklearni Iran veća prijetnja od Islamske države
0 komentar(a)
Netanjahu i Obama u Bijeloj kući, Foto: Reuters
Netanjahu i Obama u Bijeloj kući, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.10.2014. 17:51h

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je predsjedniku SAD Baraku Obami da Teheranu neće biti dozvoljeno da razvije nuklearno oružje.

Na sastanku u Bijeloj kući, Netanjahu je istakao da je ključni cilj sprečavanje Irana da razvije atomsku bombu.

On je rekao da je Obama sa tim saglasan ali je takođe apelovao na predsjednika SAD da u pregovorima s Teheranom nastoji da spriječi da ta zemlja čak ima i kapacitet da razvije nauklearno oružje.

Osvrćući se na mirovne pregovore sa Palestincima, vođene pod posredovanjem SAD, koji su doživjeli krah u aprilu, Obama je rekao da status kvo između dva naroda nije održiv, prenio je Rojters

Netanjahu i Obama su to rekli novinarima pred prvi sastanak od sedmonedeljnog rata u pojasu Gaze, koji je završen prekidom vatre 26. avgusta.

Dvojica lidera, čiji su odnosi često bili napeti, sastali su se zapravo prvi put od propasti izraelsko - palestinskih mirovnih pregovora.

Obama je pozvao da se okonča ubijanje palestinskih civila nakon rata, u kome ih je poginulo skoro 2.200 Palestinaca, velikom većinom civila. Na izraelskoj strani poginulo je 73 ljudi, većinom vojnika.

“Lideri moraju naći načina da izmijene status kvo i da i izraelski građani budu bezbijedni u svojim domovima i djeca u svojim školama od mogućnosti raketiranja, ali da takođe nema ubijanja palestinske djece“, rekao je Obama.

Očekuje se da veći dio sastanka bude posvećen pregovorima s Iranom. Netanjahu je u ponedeljak u govoru na zasjedanju Generalne skupštine UN upozorio da je nuklearni Iran veća prijetnja od Islamske države.

"Iran teži dogovoru koji će ukinuti oštre sankcije i da bude ostavljen na pragu nuklearne sile. I ja se čvrsto nadam da pod vašim rukovodstvom to neće desiti", rekao je Netanjahu Obami.

Očekuje se takođe da će Obama i Netanjahu razgovarati i o vazdušnim udarima na militante Islamske države u Iraku i Siriji, koje izraelski lider "u potpunosti podržava", kako je rekao.

Netanjahu je u svom govoru u UN takođe upredio Hamas i Islamsku državu, ocijenivši da su to grane "istog otrovnog drveta".

Bonus video: