SOHR: Islamska država oslobodila 70 djece

Iz Sirijske opservatorije za ljudska prava nijesu saopštili razlog zašto su džihadisti odlučili da danas oslobode 70 talaca
0 komentar(a)
Sirija, djeca, Foto: Reuters
Sirija, djeca, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.09.2014. 18:43h

Džihadisti Islamske države (IS) oslobodili su više od 70 kurdske djece, kidnapovane u maju na sjeveru Sirije, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Ova organizacija sa sjedištem u Velikoj Britanija navela je da su roditelji djece potvrdili da su oslobađena djeca starosti izmedju 13 i 15 godina i da je oslobođena grupa od 70 od ukupno 153 školske djece većinom dječaka koje su oteli džihadisti IS 29. maja u sjevernoj sirijskoj provinciji Alepo, prenijela je agencija AFP.

Djeca su oteta u području Minbedž, na putu ka njihovom rodnom gradu Ain Al-Arab poslije školskih ispita u gradu Alepu - istom području koje je posljednjih nekoliko dana bilo meta vazdušnih udara međunarodne koalicije pod komandom SAD.

Iz Sirijske opservatorije za ljudska prava nijesu saopštili razlog zašto su džihadisti odlučili da danas oslobode 70 talaca.

Još oko 30 djece nije oslobođeno, a džihadisti su naveli da ona imaju rođake u glavnim kurdskim partijama koje su suprotnog političkog stava od te džihadističke grupe.

Mjesto Ain Al-Arab (Kobane) na granici između Sirije i Turske, pretežno je bilo naseljeno Kurdima koji su izbjegli u većini i gdje se sada vode glavni sukobi između kurdskih boraca i pripadnika IS.

Bonus video: