Potvrđen visok rejting Japana

Privreda Japana je prošle godine bila u usponu, pošto su nastojanja premijera Šinza Abea da postakne rast pomogla obaranju vrednosti jena, što je povećalo profit izvoznika i postaklo rast vrednosti akcija na japanskim berzama
0 komentar(a)
Tokio, Foto: Beta/AP
Tokio, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.09.2014. 14:02h

Američka rejting agencija Standard i Purs potvrdila je dugoročni kreditni rejting Japana na "AA-", ali je i zadržala negativnu prognozu.

S&P je, takođe, potvrdio kratkoročni suvereni kreditni rejting Japana na "A-1+", prenosi agencija Frans pres.

"Naša ocjena kreditnog rejtinga Japana predstavlja balans između snažne spoljne pozicije zemlje, njene uspješne i diverzifikovane ekonomije, političke stabilnosti i stabilnog finansijskog sistema sa jedne strane i sa druge strane veoma slabe fiskalne pozicije koju pogoršavaju sve starija populacija i uporna deflacija", navodi se u saopštenju agencije.

Privreda Japana je prošle godine bila u usponu, pošto su nastojanja premijera Šinza Abea da postakne rast pomogla obaranju vrednosti jena, što je povećalo profit izvoznika i postaklo rast vrednosti akcija na japanskim berzama.

Ekonomisti, međutim, upozoravaju da privredni rast Japana sada usporava, kao posledica aprilskog podizanja poreza na dodatu vrednost (PDV) na osam sa pet odsto

Bonus video: