Zbog incidenata se povećava broj agenata oko Bijele kuće

Tajna služba je priznala da su njeni agenti trebalo brže da reaguju i zaustave dvojicu uljeza, ističući da se vodi istraga o oba slučaja
1 komentar(a)
Bijela kuća, Foto: Shutterstock
Bijela kuća, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.09.2014. 17:00h

Američka tajna služba namjerava da poveća prisustvo svojih agenata oko Bijele kuće i da pojača druge sigurnosne mjere poslije bezbjednosnih incidenata za samo dva dana, prenosi CNN.

Neimenovani obavještajni zvaničnik rekao je u izjavi za tu TV mrežu da će broj agenata koji patroliraju oko Bijele kuće biti mnogo veći, a njihov zadatak će da bude da "tragaju za osobama koje ne liče na turiste".

Među drugim planiranim mjerama su i bolji video nadzor, odnosno veći broj sigurnosnih kamera.

Dva incidenta za samo dva dana prošle sedmice dovela su u pitanje mjere bezbjednosti oko službene rezidencije američkog predsjednika na vašingtonskoj Aveniji Pensilvanija 1600.

U petak je Omar Gonzales, ratni veteran koji boluje od posttraumatskog sindroma, preskočio ogradu na sjevernoj strani i došao do glavnog ulaza u Bijelu kuću, a kod njega su pronađeni nož na sklapanje i nazubljeno sječivo.

Obama je samo nekoliko minuta ranije sa ćerkama otišao helikopterom sa južnog dijela dvorišta.

Gonzalesu za ovaj prestup prijeti kazna do 10 godina zatvora, a danas bi trebalo da se pojavi pred sudom.

Dan poslije njegovog hapšenja i u subotu je uhapšen još jedan čovjek u zabranjenoj zoni Bijele kuće.

Tajna služba je priznala da su njeni agenti trebalo brže da reaguju i zaustave dvojicu uljeza, ističući da se vodi istraga o oba slučaja i da se preispituju bezbjednosne mjere.

Republikanski kongresmen Piter King zatražio je punu istragu o ovim događajima, kao i slušanje u Kongresu kako bi se utvrdilo da se određene izmjene uvedene, podsjeća CNN.

Bonus video: