Turska zatvara granične prelaze sa Sirijom

Zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmus izjavio je da je broj Sirijaca prešao 130.000, upozorivši da će taj broj najvjerovatnije biti i veći
0 komentar(a)
Turski vojnik pomaže sirijskim izbjeglicama, Foto: Reuters
Turski vojnik pomaže sirijskim izbjeglicama, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.09.2014. 10:11h

Turska je zatvorila pojedine granične prelaze sa Sirijom, nakon što je više od 130.000 kurdskih izbjeglica ušlo u Tursku u posljednjih nekoliko dana.

Većina izbjeglica je iz sirijskog grada Ajn el Arab, iz kojeg stanovništvo bježi zbog straha da će džihadisti Islamske države izvršiti masakr, prenio je BBC. Džihadisti su se približili tom pretežno kurdskom gradu, pošto su prethodnih dana zauzeli na desetine sela u području oko Ajn el Araba.

Zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmus izjavio je da je broj Sirijaca prešao 130.000, upozorivši da će taj broj najvjerovatnije biti i veći, prenio je AFP.

U nedjelju su izbile demonstracije solidarnosti Kurda sa turske strane granice.

Pojedini demonstranti bacali su kamenice na turske bezbjednosne snage, a izvještaja o povrijeđenima, zasad, nema.

Turska je primila više od 847.000 izbjeglica od početka pobune protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada prije tri godine.

Novopridošle kurdske izbeglice smještene su u prenatrpane škole, a Turska nastoji da se izbori sa problemom ogromnog priliva izbjeglica.

SAD od avgusta sprovode vazdušne udare na položaje ekstremista u Iraku, a američki predsjednik Barak Obama najavio je vazdušne napade na džihadiste u Siriji.

Međutim, vazdušni napadi na Islamsku državu u Siriji znatno su komplikovaniji, djelimično zbog postojanja sirijskog jakog protiv-vazdušnog sistema odbrane kao i zbog činjenica da sirijski predsjednik Bašar al Asad nije odobrio inostrane vazdušne udare, naveo je BBC.

Bonus video: