Avganistan: Ašraf Gani novi predsjednik

Jedan od prvih akata Ganija biti potpisivanje dugo odlaganog bilateralnog sporazuma o bezbjednosti sa SAD, koji će omogućiti malom broju stranih vojnika da ostanu u Avganistanu nakon 2014.
0 komentar(a)
Ašraf Gani, Foto: Beta/AP
Ašraf Gani, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.09.2014. 08:50h

Dvojica avganistanskih kandidata za predsjednika Abdulah Abdulah i Ašraf Gani danas su potpisali sporazum o formiranju vlade nacionalnog jedinstva, čime je okončana višemjesečna politička kriza izazvana izborima koji su destabilizovali zemlju u ključnom trenutku s obzirom na to da se strane trupe pripremaju da napuste Avganistan.

Drugi krug predsjedničkih izbora u Avganistanu održan je u junu poslije kojih su se dvojica kandidata međusobno optuživali za krađu glasova.

Ašraf Gani, bivši ministar finansija, biće imenovan za predsjednika Avganistana prema dogovoru koji je postignut u subotu veče, piše Rojters.

Ceremonija u predsjedničkoj palati, koju i dalje koristi aktuelni šef države Hamid Karzai, emitovana je uživo na televiziji.

Karzaijev portparol Aimal Faizi rekao je da se očekuje da Gani položi zakletvu do kraja nedjelje. Dodao je da će jedan od prvih akata Ganija biti potpisivanje dugo odlaganog bilateralnog sporazuma o bezbjednosti sa SAD, koji će omogućiti malom broju stranih vojnika da ostanu u Avganistanu nakon 2014.

Bonus video: