Obama naoružava pobunjenine u borbi protiv ISIL-a

Obama je, pošto je dobio podršku Senata i Predstavničkog doma Kongresa, pokazuje svijetu da su Amerikanci ujedinjeni u borbi protiv Islamske države
2 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.09.2014. 07:03h

Odobrenje koje je dao američki Kongres za obučavanje i naoružavanje pripadnika umjerene struje sirijskih pobunjenika pomoći će u borbi protiv ekstremista Islamske države na teritoriji Sirije, izjavio je predsjednik SAD Barak Obama.

On je, odmah pošto je i Senat odobrio njegov predlog za naoružavanje umjerene sirijske opozicije, rekao da ta odluka, donijeta glasovima demokrata i republikanaca, pokazuje svijetu da su Amerikanci ujedinjeni u borbi protiv Islamske države.

Taj plan usvojen je u Senatu sa 78 glasa "za" i 22 "protiv", prenose agencije. Predstavnički dom Kongresa je isti plan usvojio u srijedu sa 273 glasa, uz 156 protiv.

Da bi taj predlog stupio na snagu, potrebno je još samo da ga potpiše predsjednik SAD.

Obama je rekao da će se vazdušni napadi na Islamsku državu nastaviti, ali da američke trupe neće imati borbenu ulogu na terenu u Iraku i Siriji.

On je odao priznanje članovima Kongresa na pokazanoj brzini i ozbiljnosti.

Predsjednik SAD je dodao da se više od 40 država pridružilo koaliciji protiv Islamske države, i precizirao da će se Francuska pridružiti Amerikancima u vazdušnim udarima na ekstreremiste u Iraku.

Bonus video: