Objavljen video britanskog taoca: Slijedi objašnjenje filozofije IS

1 komentar(a)
Alen Hening, Foto: Reuters
Alen Hening, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.09.2014. 16:38h

Na novom propagandnom snimku ISIS-a, muškarac sjedi iza stola dok govori u kameru.

Kaže da želi reći nekoliko činjenica koje bi mogle pomoći u spašavanju života.

Napominje da će reći istinu dok zapadni mediji pokušavaju uvući javnost u još jedan rat s Islamskom državom.

Grupa je prethodno ubila tri zapadna taoca, Britanca i dva Amerikanca te je zaprijetila da će ubiti britanskog humanitarca Alena Heninga.

U novom trominutnom videu, muškarac obećava da će "saopštiti neke činjenice" u seriji "programa", sugerišući da će biti još snimaka.

Pozadina na snimku u kome se pojavljuje muškarac koji se predstavio kao novinar Džon Kentli, je mračna, za razliku od videa na kojima su pripadnici ISIS-a obezglavljivali taoce, pri čemu se iza njih vidjela pustinja, piše Sky News.

"Znam šta mislite: On to sigurno radi jer je zarobljenik, jer ima pištolj prislonjen uz glavu i tjeraju ga na to. Istina je, ja sam zarobljenik, to ne mogu negirati. Ali napustila me moja vlada i moja je sudbina sada u rukama Islamske države. Nemam šta da izgubim. Možda ću preživjeti, možda ću umrijeti. Ali želim iskoristiti ovu priliku da prenesem nekoliko činjenica koje možete provjeriti. Činjenice koje, ako o njima razmislite, mogu spasiti živote. Pokazaću vam istinu koju zapadni mediji pokazuju javnosti i tako ih uvlače u još jedan rat u Islamskoj državi.

Nakon dva užasna i nepopularna rata u Avganistanu i Iraku, zašto se naše vlade čine tako odlučnima da se uključe u još jedan konflikt u kome ne mogu da pobijede?', kaže, između ostalog, taolac u videu, prenosi Dnevnik.hr.

Bonus video: