Kremlj odbacio Trampova upozorenja: Idlib je gnijezdo terorizma

"Prisutnost militanata u Idlibu narušava mir u Siriji i čini regiju bazom za napade na ruske snage u Siriji"
2 komentar(a)
Idlib, al Nusra, Foto: Reuters
Idlib, al Nusra, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.09.2018. 14:23h

Kremlj je odbacio upozorenja američkog predsjednika Donalda Trampa Siriji da prekine napade u pobunjeničkoj pokrajini Idlib, rekle su državne vlasti u utorak i dodale da je ta provincija 'gnijezdo terorizma'

Trump je u ponedjeljak upozorio sirijskog predsjednika Bašara al Asada i njegove saveznike Iran i Rusiju da prekinu s "bezobzirnim napadima" na sjeverozapadnu sirijsku provinciju Idlib jer su moguće stotine hiljada mrtvih.

"Govoriti samo o upozorenjima bez uzimanja u obzir vrlo opasane cjelokupne situacije u Siriji, vjerovatno nije potpun i iscrpan pristup", rekao je portparol Kremlja, Dmitrij Peskov.

Prisutnost militanata u Idlibu narušava mir u Siriji i čini regiju bazom za napade na ruske snage u Siriji, dodao je Peskov.

"Velike grupe terorista su tamo smještene što naravno narušava opštu stabilnost stanja i ugrožava pokušaje za bilo kakvom političko-diplomatskim rješenjem", rekao je on.

"Znamo da se sirijske oružane snage pripremaju riješiti taj problem", dodao je.

Rusija je u utorak nastavila sa zračnim napadima na pobunjenike u provinciji Idlib nakon pauze od nekoliko sedmica, rekao je sirijski pobunjenik.

Isti izvor je rekao za Reuters da Asad priprema postupne napade kako bi povratio pokrajinu, prenosi agencija Hina.

Situacija u Idlibu će biti jedna od glavnih tačaka dnevnog reda kada se čelnici Rusije, Irana i Turske sastanu u Teheranu ove sedmice, rekao je Peskov na konferenciji za novinare, odbijajući daljnja objašnjenja.

Bonus video: