Savjet bezbjednosti UN osudio "kukavičko" ubistvo humanitarca

U saopštenju SB UN se ističe da Islamska država mora biti poražena i da "netolerancija, nasilje i mržnja, što ta organizacija zagovara mora biti iskorijenjeno"
0 komentar(a)
Hejns, Foto: Reuters
Hejns, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.09.2014. 06:54h

Savjet bezbjednosti UN osudio je "gnusno i kukavičko ubistvo" Britanca Dejvida Hejnsa, koje su počinili pripadnici ekstremističke organizacije Islamska država.

"Ovaj zločin je tragičan podsjetnik o sve većoj opasnosti sa kojom se svaki dan u Siriji suočavaju humanitarni radnici", navodi se u jednoglasno usvojenom saopštenju Savjeta bezbjednosti UN.

U saopštenju se ističe da Islamska država mora biti poražena i da "netolerancija, nasilje i mržnja, što ta organizacija zagovara mora biti iskorijenjeno".

Savjet bezbjednosti je pozvao na neodložno, bezbjedno i bezuslovno oslobađanje svih onih koje Islamska država drži kao taoce, prenijela je agencija AFP.

Hejns je bio zarobljen u Siriji 2013. godine, a prema pisanju britanske štampe, 12 godina je služio u vazduhoplovstvu, poslije čega je počeo da učestvuje u humanitarnim misijama, pa je 2011. u Libiji bio na čelu humanitarnog programa Međunarodne organizacije invalida, koja je pomagala djeci, a zatim i u Južnom Sudanu.

U trenutku zarobljavanja u Siriji je boravio sa humanitarnom misijom u okviru francuske nevladine organizacije Agencija za tehničku saradnju i razvoj (Acted).

Ovo ubistvo uslijedilo je poslije prošlomjesečnih ubistava američkih novinara Džejmsa Folija i Stivena Sotlofa, čije je pogubljenje odsjećanjem glave takođe snimljeno i objavljeno.

Bonus video: